Kemi

Forskelligt kemi

01. november 2004 af Niels (Slettet)
Hej, er ved at opgradere mig selv til A-niveau kemi så jeg har lige lidt spørgsmål. Opgaverne er fra Myginds Kemi 2000 A1 bog. Da der er en del opgaver håber jeg nogen har bogen så jeg ikke skal til at skrive demm alle ind.

Opgave 51:
Hvorfor bliver stigningen til sidst større. Skyldes det at vi har mindre NH4Cl


Opgave 53:
Hvorfor er pH den samme (siger facit-listen) Ændres pH ikke lidt selvom NH4+ og NH3 er svage protolytter.


Opgave 60:
Hvorfor har Thymolblåt 2 omslagsområder (hvad er det som gør det muligt).
Hænger det sammen med det er et korresnponderende syre-base par som omdanner sig (diprote?)


Opgave 62:
Hvordan i alverden skal jeg kunne tegne et Bjerrumdiagram for svovlsyrling.

Håber nogen gider kigge på det.
Niels


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2004 af frodo (Slettet)

51) forstår ikke helt, hvad du mener. hvilken delopgave er det?

53)da pufferligningen kan omskrives til:
pH=pks+log(nB/nS)
Og stofmængderne ændres jo ikke.

60)hvis nu syren er diprot, vil der jo høre to forskellige pH-værdier til de to forskellige ækvivalenspunkter.

62)Bare sådan ca. Du kan tegne en skitse på baggrund af ækvivalenspunkterne.
Hvis du vil gå mere detaljeret til værks,kandu finde y(s) som funktion af pH!

Svar #2
01. november 2004 af Niels (Slettet)

Foreløbigt stort tak for hjælpen!!


Opg. 51)
Det er delopgave c. Jeg skal sammenligne med resultatet i eksempel 8 og kommentere. Stigningen til sidst bliver større. Jeg tænkte så på om det kunne være fordi NH4Cl bliver den begrænsende faktor i pufferlinningen.

Opg 60:
Ja det ved jeg godt :) Spørgsmålet er hvordan det er muligt at have en pH indikator som kan have to omslagsområder.

Opg. 61:
Lige en opgave mere ;)
Jeg skal på en eller anden måde omskrive det til noget brugbart. Foreløbigt får jeg
K(1)=[H2CO3]/[CO2]
K(2)=([HCO3-]*[H3O+])/ [H2CO3]

Lige meget hvordan jeg sætter dem ind i brøken
([HCO3-]*[H3O+])/([CO2]+[H2CO3])
kan jeg ikke få det forkortet til noget brugbart, dvs. noget der ligner det facitlisten giver.

Opgave 68:
Hvordan skal jeg regne denne. Er fuldstændigt lost. Har tænkrt på at finde ækvivalenspunktets pH værdi og så vha. formlen
pH=1/2*(pKs-log(cs)
finde Cs. Har du et bedre forslag.

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2004 af frodo (Slettet)

51) JA! i eks 8 er pufferkapaciteten størst => lille ændring i pH

60) Er det ikke nok?

61)
[HCO3-][H3O+]/([CO2]+[H2CO3])=
(K(2)*[H2CO3])/([H2CO3]/K(1) + [H2CO3])

Det er hintet, find selv resten..

68) tror du kan bruge eks. 13 som vejledning.

Svar #4
02. november 2004 af Niels (Slettet)

Ok, har forstået det meste nu. Kun 2 tvivlsspørgsmål.

I Opgave 62 - hvilken forskel er der så på at bruge svovldioxid og natriumsulfit (Na2SO3) som konserveringsmiddel i vin. Der er jo vand i vin så svovldioxiden omdannes vel til H2SO3. Dermed burde det vel være ligemeget.

Opgave 68 kniber det stadigvæk med. Mangler et hint til at komme i gang. Syntes ikke jeg kan opskrive noget brugbart. Helst ikke hele opgaven regnet men bare et lille hint.

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2004 af frodo (Slettet)

62)tror at natriumsulfit er bedst, da dette vil dissocieres (så godt som) fuldstændigt.
Sådan som jeg læser opgaven, er det SO3^2-, der har den konserverende effekt.
H2SO3, vil ikke dissocieres fuldstændigt, da dette kun er en middelstærk syre!

68) du ved at bromthymolblåt, har udslagsområde i 6-7,6, så ved farveskift, må pH være omkring 6

Svar #6
02. november 2004 af Niels (Slettet)

68)
Kunne du give mig et yderligere hint. Hvis jeg sætter pH til 6 får jeg vel
6=1/2*(4,0-log(cs)) men det skal give 0,0628M i fælge facitlisten.

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2004 af frodo (Slettet)

du kan jo ikke bare bruge formlen for en svag syre, idet at du ved titrering med NaOH, får et puffersystem lige indtil ækvivalenspunktet, hvor du har en opløsning af en amfolyt, Så har du igen et puffersystem, indtil næste ækvivalenspunkt, hvor du har en opløsning af en OH-.

I dette tilfælde, (jeg har IKKE regnet den!) tror jeg faktisk bare at du kan sige, at n(NaOH)=n(syre). Del så med det oprindelige volumen, og du har konc.

Skriv et svar til: Forskelligt kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.