Matematik

Differentialregning

19. januar 2009 af Regitse m.j (Slettet)

Hej

Håber der er nogen, der kan hjælpe med en opgave.

Opgaven lyder:

Angiv et førstegradspolynomium p(x), der opfylder ligningen p'(x) = 3x - 2p(x)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2009 af lany (Slettet)

En idé kune være at skrive p(x)=ax+b, og indsætte dette udtryk samt p'(x) i ligningen. Da skulle du have mulighed for at finde hvad a og b kan være.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Hvis du går helt i stå med #1, så kan du se i vedhæftet fil

Vedhæftet fil:Ligning.doc

Svar #3
20. januar 2009 af Regitse m.j (Slettet)

mange tak - det var en stor hjælp !


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2011 af maolene (Slettet)

Sidder selv med denne opgave og forstår ikke meget af hvad i kloge mennesker siger.. Kunne I evt. uddybe det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Et førstegradspolynomium har formen ax + b . Man kan undersøge, om et førstegradspolynomium kan være en løsning til differentialligningen

p'(x) = 3x - 2p(x)

ved simpelthen at sætte p(x) = ax + b og indsætte dette i differentialligningen. Derved får man p'(x) = a , og indsættes i differentialligningen, får man

a = 3x - 2·(ax + b) = 3x -2ax -2b , dvs

(3 - 2a)x - (a+2b) = 0

der skal være opfyldt for alle x . Et polynomium er kun lig med 0 for alle x, hvis det er nulpolynomiet, så vi får da

3 -2a = 0 og
-(a + 2b) = 0 ,

dvs

a = 3/2 og b = -3/4 .

Vi har dermed fundet, at førstegradspolynomiet p(x) = (3/2)x - (3/4) opfylder differetialligningen

p'(x) = 3x - 2p(x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2011 af maolene (Slettet)

Mange gange tak :) - forstår det nu.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.