Kemi

Kemi - Kaffesyre??

20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Hej alle ..

Vil meget gerne have hjælp til nogle opgaver som jeg ikke kan finde ud af :(

c) Esteren A, C6H3(OH)2CHCHCOOH, er et derivat af kaffesyre. R er en alkylgruppe. Ved fuldstændig forbrænding af 20,90 mg af A dannes 47,21 mg CO2 og 9,66 mg H2O.

Vis, at molekylformlen for A er C10H10O4, og bestem sammensætningen af alkylgruppen R.

d) Foklar, hvorfor kaffesyre kan opløses i en vandig opløsning af natriumcarbonat, hvorimod A er tungtopløselig i denne opløsning.

På forhånd tak


Svar #1
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Ingen der er villig til at hjælpe :/


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Ad c)

2 C10H10O4 + 21 O2 → 20 CO2 + 10 H2O

Da molekylformlen er C10H10O4 er M = 194.187g/mol, som giver en stofmængde på (20.90 mg)/(194.187g/mol) = 0.1 mmol. Derfor dannes 10·0.1 mmol CO2, svarende til (10·0.108 mmol)(44.010 g) ≈ 47 mg og 5·0.1 mmol H2O, svarende til (5·0.108 mmol)(18.0153 g) ≈ 9.7.

Jeg formoder, at der er tale om esteren C6H3(OH)2CHCHCOOR. Alkylgruppen må nødvendigvis have molekylformlen CH3 (= methyl), hvis det skal gå op med C10H10O4.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Ad d)

Natriumcarbonat dissocieres i vand til ionerne CO32- og Na+, som vil reagere med kaffesyren og danne et letopløselig natriumsalt.


Svar #4
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Hmm okay, men er det okay at bare skrive det er CH3, når man skal bestemme sammensætningen af alkylgruppen. Eller hvordan vil man forklare at det lige netop skal være methyl og ikke ngt andet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2009 af Arctan (Slettet)

-CH3 kan vist ikke være ret meget andet end en methylgruppe. I så fald vil man bryde hybridiseringen af atomerne. :)


Svar #6
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Okay :)

Et sidste spørgsmål?

Kaffesyre opvarmes sammen med methanol og konc. svovlsyre. Herved dannes B, som har molekylformlen C11H12O4. B er tungtopløselig i en vandig opløsning af natriumcarbonat.

Anfør en mulig struktur for B.

Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2009 af djharsk (Slettet)

En syre der reagerer med en alkohol og syre som katalysator, giver en ester.

R-COOH + OHR' -> R-CO-O-'R


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2009 af FunkStarDeluxe (Slettet)

#6
 

Slå op i din kemi bog, og tjek under organiske stoffer. Derefter tjekker du hvorledes en kondensationsreaktion forløber, eller mere specifikt, hvordan carboxylsyrer kan reagere med alkoholer og danne estere.. Tag dig ikke af syren, det er en katalysator, som samtidig suger og reagerer med det dannede vand i reaktionen.

Efter du har læst det, vil du finde, at alkoholen fraspalter sin H-atom og carboxylsyren sin OH-gruppe - derefter er opgaven faktisk ret så simpel.


Svar #9
20. januar 2009 af Lisianthus (Slettet)

Og med hensyn til R-COOH + OHR' -> R-CO-O-'R Skal jeg nu sætte de forskellige ting ind eller hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. januar 2009 af FunkStarDeluxe (Slettet)

Meget gerne ja, pånær svovlsyren, da den som sagt blot er en katalysator. :)


Brugbart svar (2)

Svar #11
20. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Hvordan man får det til at give C11H12O4, er mig en gåde...


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. november 2010 af malou190 (Slettet)

 hej, jeg er igang med den samme opgave - men forstår stadig ikke hvordan du er kommet frem til resultaterne i #2.

kunne du evt. forklare nærmere? (ved godt det er længe siden i har været gang med opgaven, men det kunne være rart hvis du kunne svare på det alligevel :))


Skriv et svar til: Kemi - Kaffesyre??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.