Kemi

ligevægt

24. januar 2009 af Birgit84 (Slettet)

Hej

Jeg er fuldstændig kørt fast i en kemi opgave, så jeg håber, at der er nogen der gider hjælpe mig på sporet igen.

For ligevægten PCl5(g) D PCl3(g) + Cl2(g) er K = 46,9 M ved 700 K. 10,0 g PCl5 spærres inde i en tom beholder hvis rumfang er 2,50 L. Temperaturen holdes konstant på 700 K

a) Beregn koncentrationerne af PCl5, PCl3 og Cl2 når ligevægten er indtrådt.

n(PCl5) = (m (PCl5))/(M (PCl5)) = (10,0 g)/(208,22 g/m) = 0,0480 mol

[PCl5]start = n/V = (0,0480 mol)/(2,5 L) = 0,0192 M

                         PCl5(g) (dobbeltpilt) PCl3(g) + Cl2(g)
Start                 0,0192 M                        0               0
Ændring          - x                                  + x             + x
Ligevægt 0,0192 M – x + x + x

K =([?PCl?3 ] · [?Cl2 ]//[?PCl?_5 ] = (x ·x)/(0,0192 M-x) = 46,9 M

x = -46,91 v x = 0,0192 (har brugt solve funktionen)
 

dette resultat virker bare rimelig ulogisk. Kan nogen se lige hvor det er gået galt for mig?


Svar #1
25. januar 2009 af Birgit84 (Slettet)

ingen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2009 af mathon

der er en decimalforskel

c(PCl5) = 0,01920861 M

solve(x^2/(c-x)=46,9,x)| x>0 and x<0,01920861
giver
x = 0,01920074
....................

i ligevægt
gælder

[PCl5] = c-x = (0,01920861-0,01920074) M = 7,86*10-6 M
[PCl3] = [Cl2] = x = 1,92*10-2 M
 


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.