Matematik

Vendetangent - Beregn x værdi

27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Jeg sidder nu og kigger i mine noter og kan ikke finde noget om hvordan jeg beregner x værdi for en vendetangent. f(x) = x^3 -3x^2 - 10x + 24
Er der ikke en der kan forklare mig det hurtigt? Jeg skal sikkert kun sparkes igang:-)

Er det ikke f´´(x) = 6x-6 som giver 6x=6 og så er der vendetangent i 1 ?

Mvh louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Ikke helt, en vendetangent er der hvor f(x) har et lokalt minimum eller maksimum, og hvor tangentens hældning altså er 0. Kan du komme videre selv?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2009 af Suzan3 (Slettet)

Du skal altså sætte f ' (x)=0 of finde tilhørende x-værdi(er)


Svar #3
27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Er faktisk helt blank.

Kunne du komme med et eksempel Daniel TA?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2009 af Suzan3 (Slettet)

Du skal først differentiere dit udtryk for funktionen.
Når du har gjordt det, så sætter du dette udtryk for differentialkvotienten lig 0
Når du så isolerer x i din nyopstillede ligning, har du det punkt/punkter hvor din vendetangent ligger.


Svar #5
27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Ja jeg ska isolere x i f´´(x) ? i dobbelt mærke x?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Jo, du har en funktion, f(x)=2x2-3x+2, og så skal jeg finde vendetangenten.

Der må være der hvor tangentens hældning er 0, derfor siger jeg:

f'(x)=4x-3=0
<=>
x=3/4

Altså har f(x) en vendetangent i x=3/4


Svar #7
27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Ja det er også det jeg har gjort.

f(x) = x^3 -3x^2 - 10x + 24

f´(x) = 3x^2-6x-10

f´´(x) = 6x-6

x = 1

Hvor går det galt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Du skal kun differentiere den én gang. Du skal sætte 3x2-6x-10=0. Løsningen her er stederne hvor der er en vendetangent


Svar #9
27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hvad får du vendetangen til i mit tilfælde?:d

Grunden til at jeg differentierer en ekstra gang er det ikke fordi at det er et 3.grads?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det er jo også "kun" en andengradsligning du skal løse.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2009 af ibibib (Slettet)

En vendetangent er ikke det samme som et maksimums eller minimums punkt.

Du skal løse ligningen f ''(x) = 0.


Svar #12
27. januar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hej ibibib. Er min løsning ovenover rigtig?

Hvis altså jeg går ud fra at det er dobbelt x?

Tak for hjælpen jer andre:d


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. januar 2009 af ibibib (Slettet)

#7 Det er korrekt.

I punktet x=7 vender tangenten fra at ligge på den ene side af grafen til at ligge på den anden side af grafen.


Skriv et svar til: Vendetangent - Beregn x værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.