Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Sammenhæng mellem variable enheds-, variable-, og totale omkostninger

28. januar 2009 af mstudie2009 (Slettet)

Hej

I en produktionsproces er de faste omkostninger 300 kr. og de variable enhedsomkostninger 5 kr./stk.

I bogen står der at hvis der produceres 20 stk. er de variable omkostninger 100 kr. (20*5) og de totale omkostninger 320 kr.

Det jeg ikke forstår er: Hvorfor er de totale omkostninger 320 kr.?

Jeg får de totale omkostninger til 400 kr. ved produktion af 20 stk: 100 kr. (variable omk.) + 300 kr. (faste omk.)

(Ved produktion af 0 stk. er de totale omkostninger 300 kr.)

Vh

Kim


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prisen pr. stk afhænger af, hvor mange der produceres. Hvis der produceres 20 stk bliver regnestykket (idet de faste omkostninger konstant er 300 kr. uanset, om der produceres noget):

f(x) = 300 kr + x*20 stk = 320 kr. <=> x = 1kr/stk. De variable omkostninger afhænger med andre ord af, hvor meget, der produceres.


Svar #2
28. januar 2009 af mstudie2009 (Slettet)

tak, men jeg forstår det stadig ikke. De variable enhedsomkostninger (gns. omkostn.) er jo 5 kr./stk og ikke 1 kr/stk.

Dvs. ved produktion af 20 stk. må det jo være 20*5 kr = 100 kr i variable omk.

Ligningen for intervallet er TO=300+5*X <=> TO = 300 + 5 * 20 = 400 kr.

Kan der være fejl i bogen?
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har forstået det sådan, at de faste omkostninger på 300 kroner ligger fast uanset, hvor mange, der produceres. Når der så produceres 20 stk, og vi skal lande på 320 kroner i alt, så må regnestykket se således ud 300 kr. + 20 stk *x ( i kroner pr. styk) = 320 kr., hvilket giver 1 krone pr. stk. Håber jeg har opfattet det korrekt.


Svar #4
29. januar 2009 af mstudie2009 (Slettet)

Tak for svaret, der må således være en fejl i bogen i den tabel der er opstillet som eksempel. I eksemplet er de faste omk. opgivet til 300 kr. uanset hvor mange der produceres. De variable enhedsomk. er i eksemplet sat til 5 kr./stk i intervallet 0-100 stk. Der er så opstillet en tabel ud fra eksemplet hvor der ved produktion af 20 stk. fås følgende omk. : X = 20 stk., Variable enhedsomk. (gns. omk.)  = 5 kr./stk, Variable omk. = 100 kr. og Totale omk. = 320 kr. Men hvis de totale omk. som du skriver skal give 320 kr., betyder det rigtig nok at de variable enhedsomk. er 1 kr./stk. og ikke 5 kr./stk. som der står i bogen.


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja men der står jo også, at de 5 kroner er gennemsnitsomkostninger, altså (p1+p2+p3+...+pn)/n. På den måde bliver de variable enhedsomkostninger på de 5 kroner kun en gennemsnitspris, der øjensynligt afhænger af den mængde, der bliver produceret. Så jeg kn ikke se nogen fejl i bogen blot en noget uklar formulering.


Svar #6
30. januar 2009 af mstudie2009 (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg har nu fundet en formel i bogen, der får tallene i tabellen til at gå op: TO = 300 + 0,05X'2 = 300 + 0,05 * 400 = 320.


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem variable enheds-, variable-, og totale omkostninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.