Matematik

differentialregning

31. januar 2009 af Amandaskat (Slettet)

Hej jeg håber jeg kan få hjælp til denne her opgave:

f(x)=1/4x^3-x^2-x+4

a)tegn grafen for f og bestem kordinatsættet til hvert af grafens skæringspunkter med førsteaksen

b) bestem ligningen for den tangent t1 til grafen for f der går gennem det skæringspunkt P der har den mindste førstekordinat

grafen for f har en anden tangent t2 som også går gennem P

c)bestem kordinatsættet til røringspunktet for denne tangent.

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Er det korrekt, at f(x) = 0,25*x3 - x2 - x + 4?


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Se vedh. fil.


Svar #3
01. februar 2009 af Amandaskat (Slettet)

hvilken vedhæftet fil?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. februar 2009 af mathon

f(x) = (1/4)x3 - x2- x + 4

med rødderne -2, 2 og 4
dvs.

f(x) = (1/4)x3 - x2- x + 4 = (1/4)(x+2)(x-2)(x-4)

f '(x) = (3/4)x2 - 2x - 1

f '(-2) = (3/4)(-2)2 - 2*(-2) - 1 = 6

f(-2) = 0

tangent1's ligning:
y - 0 = 6(x-(-2))

y = 6x+12


Svar #5
01. februar 2009 af Amandaskat (Slettet)

hey tak for besvarelsen, men alt det du har fundet hvordan finder du det. eks. det med rødderne i polynomiet, er det ved hjælp af faktorisering eller lommeregneren, i så faldt hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2009 af mathon

tangent2's ligning:
y- yo = f '(xo)(x-xo)  og xo ≠ -2    gennem (-2,0)

hvoraf
0 - yo = f '(xo)(-2-xo)  og xo ≠ -2

-yo = f '(xo)(-2-xo)  og xo ≠ -2         som ved indsættelse af udtrykkene for yo, xo og f '(xo)
giver

-((1/4x)o3 - xo2 - xo + 4) = ((3/4)xo2 - 2xo - 1)(-2-xo)  og xo ≠ -2

som reduceres til

x3+x2-8x-12 = 0  og xo ≠ -2
hvoraf

xo = 3

tangent2's bliver således:
y - f(3) = f '(3)(x-3)
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2009 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2009 af mathon

kommentar:
xo3+xo2-8xo-12 = 0 og xo ≠ -2     - som jeg glemte at sætte indices på til sidst
véd du jo har roden xo = -2

hvoraf faktoriseringen:

xo3 + xo2 - 8xo - 12 = (xo+2)(xo2-xo-6) = (xo+2)2*(xo - 3) = 0  og xo ≠ -2
giver
løsningen xo = 3
 


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.