Matematik

Ordensbestemmelse af differentialligning

01. februar 2009 af strangers

Hejsa

Jeg sidder med nogle datasæt, som jeg skal bestemme en differentiallignings orden. Dataene er angivet på nedenstående link:

http://peecee.dk/upload/view/152638

Det burde være ligetil, men jeg har beskrevet mit problem i filen

Mange tak til alle jer herinde

//Jansk


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af peter lind

Det er meningsløst at spørge om ordenen af en differentialligning ud fra nogle data. En differentialligning er af formen F(y(n),y(n-1),y(n-2)... y'', y',y)=0,  hvor y(n) angiver den n'te afledede. Den højeste afledede altså her n  angiver differentialligningens orden. Ligningen y'+f(x)=g(x) har således ordenen 1, differentialligningen y''+f(x)y=g(x) har ordenen 2.


Svar #2
01. februar 2009 af strangers

#1

Tak for dit svar

Jeg har muligvis ikke formuleret mig korrekt, eller præcist nok kan jeg forstå;

Ud fra disse data skal skal jeg fastlæge hvilken orden der er tale om. Opgaven siger: Bestem differentialligningens orden:

Hvis det er en 0 ordens, burde plottet give en ret linje

1.orden: ret linje hvis der opad y-aksen går ln(y)

2.orden: ret linje hvis der opad y-aksen går 1/y

______________--

Som du måske kan fornemme, så er det kun disse 3 ordener vi har beskæftiget os med


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af peter lind

Det har stadig ikke noget som helst med differentialligningers orden at gøre. Du kan få alle de angivne resultater med en vilkårlig orden af differentialligningen. Beskrivelsen i det du kalder 0. orden og 1. orden stemmer ikke med dine grafer.


Svar #4
01. februar 2009 af strangers

#4

Jamen hvad er så problemet? Fordi opgaveformuleringen lyder præcis, som jeg har angivet det..


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2009 af peter lind

Problemet er, at sådan som du fremstiller opgaven er den meningsløs.


Svar #6
01. februar 2009 af strangers

#5

Jamen jeg har jo skrevet det direkte af fra det stykke papir vi fik fra skolen af!

Der står blot de data og efterfølgende:

Plot dem

Bestem reaktionsordenen

bestem hastighedskonstanten

Hvordan kan det så ikke give nogen mening?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2009 af peter lind

I #6 står der intet om ordenen af en differentialligning, derimod om nogle andre størrelser, som ikke giver meget mening uden en konkret beskrivelse af, hvor data stammer fra.


Svar #8
01. februar 2009 af strangers

#7

Dataene stammer fra en enzymatisk hydrolyse af et eller andet substrat ved navn (FAGLA) ved termolysin.

dataene er tiden der går ud fra x-aksen, samt to andre kolonner der formodentlig er absorbansen af stoffet. Den ene kolonne er angivet ved udtrykket:

A(425) mens den anden er angivet ved: - Ln(A-A_uendelig).

Men dette står i filen jeg har uploadet

Skyldes uoverenstemmelserne måske, at ovenstående informationer ikke var skrevet?

mvh Jansik og tusind tak for deres tid, hr


Svar #9
01. februar 2009 af strangers

.....I forbindelse med reaktionskinetik


Svar #10
01. februar 2009 af strangers

DAMN!!!

undskyld undskuld undskyld, Peter lind!!!!!!!! Det var sku da ikke differentialligning, men reaktionsorden i henhold til reaktionskinetik jeg arbejdede med!!!!

Ej det må du virkelig undskylde. Nu ser jeg min fejl!!!


Svar #11
01. februar 2009 af strangers

Ingen hjælp at hente?


Skriv et svar til: Ordensbestemmelse af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.