Matematik

hjælp til løsning af differentialligning

08. februar 2009 af Maria410 (Slettet)

Hej..

Jeg er ved at skrive min SSO i 2.g. og har om newtons afkølinglov. Jeg har i min problemformulering fået differentialligningen
f ' (t ) = c * f(t ) + k
hvor både c og k er konstanter
Jeg skal nu finde ud af hvilke typer af funktioner der løser den differentialligning...

Nogle der kan hjæle mig?

Hilsen Maria


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2009 af peter lind

Hvis c=0 har en smeget simpel ligning. Ellers prøv med f(x)=konstant. Sæt dette ind og du finder konstanten. Dernæst: Find den fuldstændige løsning til differentialligningen f ' (t ) = c * f(t ). Dette kan gøres ved brug af separation af variable Summen af de 2 ligninger er den fuldstændige løsning.


Svar #2
08. februar 2009 af Maria410 (Slettet)

Kan jeg få dig til at skære det mere ud i pap? Har aldrig haft om differentialligninger, så forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2009 af peter lind

Det lyder mærkeligt at du skal løse differentialligninger uden at have haft det før. Ellers  del 1. Sæt f(x) =k1. find f'(x) og sæt det ind i ligningen

del 2 dy/dx=c*y  Separation af variable betyder at du skal anbringe alt for en variabel på den ene side af lighedstegnet og alt med den anden variabel på den anden side. Dette giver

dy/y=c*dx. Herefter skal du integrere på begge sider


Svar #4
08. februar 2009 af Maria410 (Slettet)

Det er fordi det er en del af vores sso... så forventes det at vi selv finder ud af det.. :(
Men tak for hjælpen.. jeg må prøve og se om jeg kan finde ud af det..


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Se vedh. fil.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Metoden i #5 kan bruges selv om c og k er ikke-konstante funktioner af x,

I tilfældet her kan man seperere, f '(x) = c*f(x) + k omskrives til y = c*(y + k/c), herfra får vi som sædvanlig,   ln|y + k/c| = cx+c1,  |y+k/c| = k1*ec*x, hvor c1 = e^c1,  y = - k/c ± k1*ec*x (da k1 er en arbitrær konstant, kan man naturligvis klare sig med det ene regnetegn.


Skriv et svar til: hjælp til løsning af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.