Matematik

Jeg skal finde skæreingen imellem en ret linie og en cirkel

11. februar 2009 af MedianHansen (Slettet)

Jeg skal finde skæringen imellem en ret linie, og en cirkel... Jeg har gennemtjekket det en del gange, men det syntes rigtig, men de tal jeg ender med at få, er helt latterlige, her er mine udregninger:

(x+7)^2+(y-10)^2=160
Y=-3x-11
(x+7)^2+(-3x-21)^2=160
x^2+14x+49+9x^2+126x+441=160
10x^2+140x+490=160
10x^2+140x+330=0

Nu skal jeg finde d, for at kunne bruge den som parameter i næste ligning:
d=140^2-4*10*330
d=19600-9900
d=9700
 

Er der nogle af jer der kan se hvor fejlen ligger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Hvad er forskriften for den rette linie?(jeg kan ikke se, om du har glemt -10 eller ej)

- Det ser i øvrigt ud til, at du har lavet nogle fortegnsfejl ved udregningen af den sidste parentes(sæt minus uden for parentesen, og gå videre derfra)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2009 af mathon

skæring kræver

(x+7)2+(y-10)2 = 160
og
y = -3x - 11

hvoraf
(xo+7)2+(-3xo - 11 - 10)2 = 160      som reduceres til

xo2 + 14xo + 33 = (xo+11)(xo+3) = 0

med løsningerne
xo1 = -11  og  xo2 = -3                   som indsat i y = -3x - 11
giver
yo1 = -3*(-11) - 11 = 22  og  yo2 = -3*(-3) - 11 = -2

skæringspunkterne er således
S1(-11,22)  og S2(-3,-2)


Svar #3
11. februar 2009 af MedianHansen (Slettet)

Hvordan kan -11-10 bliver +11????


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2009 af mathon

...er heller ikke tilfældet :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2009 af mathon

din ligning:      10x2 + 140x + 330 = 0

min ligning:       x2 + 14x + 33 = (x+11)(x+3) = 0

dvs.
samme ligning - min blot din divideret igennem med 10, så den er mere bekvem at regne videre med


Svar #6
11. februar 2009 af MedianHansen (Slettet)

Nåeh...

Det havde jeg slet ikke tænkt på, mange tak for hjælpen!


Svar #7
11. februar 2009 af MedianHansen (Slettet)

Okay jeg er ret ny, og jeg forstår ikke hvordan du går fra:

xo2 + 14xo + 33

til:

(xo+11)(xo+3)


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2009 af mathon

OK

glem omskrivningen
og løs direkte:
xo2 + 14xo + 33 = 0

a = 1
b = 14
c = 33
√(d) = √(b2 - 4ac) = √(142- 4*1*33) = √(64) = 8

xo = (-b ± √(d))/(2a) = (-14 ± 8)/2 = (-7 ± 4)

xo1 = -11   xo2 = -3


Svar #9
11. februar 2009 af MedianHansen (Slettet)

Okay, tak, det var alt, nu kan jeg løse opgaven! :P MANGE tak for hjælpen


Skriv et svar til: Jeg skal finde skæreingen imellem en ret linie og en cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.