Kemi

fortynding af en ligevægtsblanding

14. februar 2009 af kk123 (Slettet)

Hej håber der er nogen der kan hjælpe med dette:

Indgreb i ligevægtssystemer.... det indgreb jeg lavede var at fortynde ligevægten.

Det jeg fandt ud af var at farveintensiteten bliver svagere og dermed bliver koncentrationen af stofferne også mindre...

MIT SPØRGSMÅL:

Hvordan ændre reaktionbrøkens y-værdi... og i hvilke retning forskydes ligevægten??

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Det kan du jo regne ud ved at kigge på ligevægtsreaktionen. Prøv at regn ud hvad der sker når du halverer koncentrationerne (altså indsæt (1/2) som koefficient foran stofferne, de skal naturligvis også opløftes i potenserne), og se det i forhold til den kendte reaktionsbrøk ;)

Du vil meget tydligt kunne se på beregningerne at den enten bliver større, eller bliver mindre, og dermed kan du konkludere ud fra det.


Svar #2
14. februar 2009 af kk123 (Slettet)

jamen når det hele bliver mindre vil y også være mindre... det er jeg godt klar over..

men i hvilke retning vil ligevægten så forskydes?? jeg får det til at det er venstre da farvrintensiteten bliver svagere.

så må y>kc, eller ved det faktisk ikke... Jeg mangler en forklaring


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2009 af HTX dreng (Slettet)

Det ville hjælpe meget hvis du ville oplyse den ligevægtsbrøk du har.. :)


Svar #4
14. februar 2009 af kk123 (Slettet)

okay det gør jeg så:

Reaktionen:
Fe3+(aq) + SCN-(aq) <=> FeSCN2+(aq)
(gul)            (farveløs)          (rød)

reaktionsbrøken:

[FeSCN^2+] / [ Fe^3+] * [SCN^-]


 


Svar #5
14. februar 2009 af kk123 (Slettet)

er der nogen der kan svare på spørgsmålet der blev stillet i #2???

om hvilke retning ligevægten forskydes når den bliver fortyndet


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Jeg har for nogle år siden selv lavet samme forsøg og jeg husker, at min lærer foreslog, at når volumen øges vil der være mere plads til både Fe3+-ioner og SCN--ioner (reaktanterne) end blot FeSCN2+ (produkterne). Derfor vil reaktantsiden angiveligt dominere. ...dette er dog en noget kontroversiel antagelse.

Men at det holder sandt kan godt vises. Vi har ligevægten:

K= [FeSCN2+] / ([ Fe3+][SCN-])

Ved en fordobling af volumen fås nu:

y = 0.5[FeSCN2+] / (0.5[Fe3+]0.5[SCN-]) = 2[FeSCN2+] / ([Fe3+][SCN-]) = 2K

Da y > K vil den totale reaktionsretning forskydes mod venstre (mod reaktanterne).


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2015 af Pizzaglad (Slettet)

Kan nogen fortælle mig hvorfor det bliver 2[FeSCN2+] / ([Fe3+][SCN-]) = 2K? Hvorfor lige 2K?


Skriv et svar til: fortynding af en ligevægtsblanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.