Kemi

Syrekoncentrationsberegninger

15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

Hej folkens

Jeg har fået stillet følgende opgave, og jeg er meget i tvivl om, hvordan den skal løses. 

Opgaven lyder følgende:

Sulfamidsyre (NA2 SO3 H) er en monohydron syre, der anvendes som afkalkningsmiddel i kaffemaskiner. pKs er 0,99. Et pulverbrev indeholder 25g, og det tænkes opløst i en halv liter vand.

        a) Beregn syrens koncentration i opløsningen

        b) Beregn opløsningens pH.

Kan i hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2009 af mathon

M(NH2SO2OH) = 97,10 g/mol

n = m/M

c = n/V = m/(M*V)

pH-beregning for monoprot, middelstærk syre


Svar #2
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

Molekyleformlen var NH2SO3H

gør det nogen forskel for det tal, du gav?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2009 af mathon

nej - det havde jeg gættet


Svar #4
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

når du siger, jeg skal starte med at beregne n, så må jeg vel gå ud fra at M=1mol, når der ikke er angivet andet eller hvordan?

Og når jeg skal beregne videre med stofmængdenkoncentrationen, hvordan finder jeg så V?

og et sidste spørgsmål, som sikkert også har noget at gøre med de forrige: hvad skal jeg bruge de 25g/,05L vand til?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2009 af mathon

c = m/M/V = (25 g)/(97,10 g/mol)/(0,5 L) = 0,515 mol/L = 0,515 M

...................................
ks =10-pKs

pH = -log[(-Ks+√(Ks2+4Ks*cs))/2]
.......................

CAS-beregnet på TI-89
Define k = 10-0,99
Define c = 0,515

-log((-k+√(k^2+4k*c))/2) = -(1/(ln(10))*ln((-k+√(k^2+4k*c))/2)


Svar #6
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 du ved ikke også hvad pKs er for sulfamidsyre?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2009 af mathon

...den har du selv oplyst i #0's 5. linje  :-)


Svar #8
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 aargh... det er også rigtigt - hovsa. :-) beklager.

Tusinde tak for hjælpen. Har du på nogen måde tid til at hjælpe med 4 opgaver mere?

Du må endelig sige fra, hvis ikke du har tid. :-) Jeg sætter meget pris på den hjælp, jeg allerede har fået.


Svar #9
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 det skal siges at de er knap så omfattende og derfor hurtigere løst.


Skriv et svar til: Syrekoncentrationsberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.