Fysik

gitterligningen d?

16. februar 2009 af micson (Slettet)

hej er der nogen der kan sige mig hvad d står for i gitterlijningen?

n · λ = d · sin v

?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Spalteafstanden.


Svar #2
16. februar 2009 af micson (Slettet)

okay tak :)


Svar #3
16. februar 2009 af micson (Slettet)

hvad ville du sige n er? bare for at være 100% sikker :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: ordenen.


Svar #5
16. februar 2009 af micson (Slettet)

godt tak


Svar #6
16. februar 2009 af micson (Slettet)

altså jeg er ved at udregne bølgelængden for laser ved hjælp af sådan et gitterforsøg,

men jeg kan bare ikke få tingene til at passe.


n • λ =d • sin (V)

1 • λ =1,05 • Sin (6,8°)

λ = (1,05 • Sin (6,8°)) / 1
 

hvad får i det til ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Hvad er dine enheder?


Svar #8
16. februar 2009 af micson (Slettet)

1,05 cm

ved ikke lige om det var det du mente?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Det var noget af en bølgelængde for en laser. -_- 0.51 cm. Det tror jeg ikke er korrekt.


Svar #10
16. februar 2009 af micson (Slettet)

nej men jeg aner ikke hvor det er jeg har regnet forkert :(

n = 1

x = den første spalteåbning = 1,05 cm

a = afstanden fra gitteret til papiret = 0,155 m

x / a = sin 0,118 = Sin(6,8)


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Du indsætter forkert. Hvilket type gitter/åbning har I brugt? Et optisk gitter eller blot en spalte?


Svar #12
16. februar 2009 af micson (Slettet)

det skulle gerne give noget i nærheden af 630 - 670 nm.

men det er vidst langt fra :)


Svar #13
16. februar 2009 af micson (Slettet)

øhm der er jeg i tvivl. tror bare det var et spaltegitter? den spaltede laserens stråle til røde prikker


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: I så fald skulle I gerne have noteret ned hvor mange spalter der var pr. mm eller lign., for ellers kan du ikke rigtigt regne opgaven.


Svar #15
16. februar 2009 af micson (Slettet)

hmm,

"hvis der er 100 streger pr mm er d = 0,01mm, hvis der er 500 streger pr mm er d = 0,002 mm"

der står ikke om det er 100 streger pr mm eller 500?


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Det skulle I så gerne have noteret under forsøget.


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hvordan beregner man overhovedet bølgelængden af en laser/lys :/ ??? er den givet ved nogen formel??? kan se i har lidt mere styr på den end jeg, så hvis i kunne hjælpe ville det være supergodt....


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: En metode er ved hjælp af gitterligningen. Du kan læse mere om det her:

www.k-jerslev.dk/docs/laser.pdf


Skriv et svar til: gitterligningen d?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.