Fysik

Boldens fart

20. februar 2009 af pyrit (Slettet)

Hej..

Jeg har denne her opgave som jeg ik helt forstår

En bold med massen 35g falder 1,70m mod et hårdt betongulv.

Beregn boldens fart lige før, den rammer gulvet?

Når bolden rammer gulvet omdannes 15% af dens mekaniske energi til indre energi.

Hvor højt når bolden efter at have ramt gulvet?

Håber jeg kan få lidt hjælp til denne opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2009 af QaZZaQ

Du skal bruge formlerne for hhv. potentiel og kinetisk energi.

Disse kender du formentlig:

Epot=mgh, og Ekin=½mv2

Og Emekanisk=Epot+Ekin

Når bolden rammer, er al den potentielle energi omdannet til kinetisk energi, så du kan sætte de to udtryk lig hinanden og isolere hastigheden.

Under stødet mistes 15% af den mekaniske energi, som på dette tidspunkt kun består af kinetisk energi; Så umiddelbart efter stødet er den mekaniske energi Emek=Ekin=0.85*½mv2 , hvor v, her er hastigheden lige før stødet.

Udnyt igen at al den kinetiske energi omdannes til potentiel energi og udregn nu den nye højde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det er lidt sjovt, at der bliver taget højde for at bolden mister mekanisk energi under sammenstødet med gulvet, men at der ingen vindmodstand er. Endnu et forsøg i total vacuum! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2009 af Biochem (Slettet)

Epot=Ekin⇔m·g·h= ½·m·v2=

0,035kg·9,82·1,7m=0,5·0,035kg·v2⇔0,58429=0,5·0,035v2⇔0,58429=0,0175v2

v2=(0,58429)/(0,0175)⇔v2=33,388

v=sqrt(33,388)=5,78


Svar #4
21. februar 2009 af pyrit (Slettet)

Tusind tak, nu er jeg 100% med :D

Men nu er det bare hvor højt bolden hopper efter den har ramt gulvet?


Svar #5
21. februar 2009 af pyrit (Slettet)

Jeg har fundet en måde at regne det på. Og fik det til 1,445m

Men tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Boldens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.