Matematik

Vinkel mellem plan og 1.akse

25. februar 2009 af Romie (Slettet)

Hvordan udregner man vinklen mellem en plan og 1. aksen? Jeg er klar over at 1. aksen er parallel med en vektor (1,0,0) - men hvad gør man så derfra?

På forhånd TAK! :o)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0. Udregn vinklen imellem planens normalvektor og (1,0,0).


Svar #2
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Hvordan kan det være at det skal være normalvektoren og ikke en retningsvektor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvad er retningsvektoren i et plan?


Svar #4
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Pas...? :) Jeg har total mistet overblikket lige pt....  Roder bare rundt i retnings- og normalvektor, hrmm... 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: En linje har en retningsvektor; det har et plan ikke. ;)


Svar #6
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Jamen, jamen....Der står i min bog at en egentlig vektor der ligger i en plan, kaldes en retningsvektor for planen. "Hvis man kender et punkt i planen og to retningsvektorer, der ikke er parallelle, kan man opskrive en parameterfremstilling for planen (..)" - - - Er det bare mig der fatter minus? *G*


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Hm. Du burde nok også kunne bruge en sådan vektor, hvis du kender til en.

Ellers skal du bruge normalvektoren og finde vinklen imellem denne og x-aksen og trække 90 grader fra resultatet.


Svar #8
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Nu har jeg brugt normalvektoren, som indeholdte negative tal. Jeg troede jeg skulle sige 180 grader - V for at få resultatet, når det var negative tal, det er måske ikke korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Hvad er din normalvektor?


Svar #10
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Den hedder (-1,0,-5)...?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Så prikker vi den sammen med enhedsvektoren i x-aksens retning:

n*e1 = -1*1 + 0*5 + 0*-5 = -1

Vinklen findes ved at bruge:

n*e1 = |n||e1|cos(V) <=> -1 = |n|cos(V) = sqrt(1+25) cos(V) <=> -1/sqrt(26) = cos (V) <=> V =101,31 grader

Da vi er interesseret i vinklen imellem planen og x-aksen trækkes 90 grader fra (normalvektoren står ortogonal på planen)

U = V-90* = 11,3 grader.


Svar #12
25. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Okay, så er jeg med. 

Tusind tak for hjælpen, det sætter jeg stor pris på! Var gået fuldkommen i stå.. :)


Skriv et svar til: Vinkel mellem plan og 1.akse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.