Matematik

CIRKLENS CENTRUM????

26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hej alle sammen :-)

Jeg har fået til opgave at skulle angive en ligning for en cirkel som har:

Linjestykket AB som diameter, hvor A er (2,9) og B (4,1).

Jeg bruger følgende formel, som siger at cirklen med centrum i C (a,b) og radius r har ligningen:
(x - a)^2 + (y - b)^2 = r^2

Indtil videre har jeg gjort således, at jeg satte punktet A (2,9) ind i ligningen på (x,y)'s plads, da punkter sættes ind på x og y værdierne og centrum sættes ind på (a,b). 

(2-a)^2+(9-b)^2=1/2 IABI 2

Men hvordan finder jeg frem til centrum når det eneste jeg får oplyst er diameteren som er AB?

håber i kan hjælpe.

mvh. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2009 af peter lind

Du skal ikke sætte Koordinaterne for A og B ind nogen steder. Du skal bruge at AB er diameteren. Det kan bruges til at finde radius. Centrum af cirklen er midtpunktet af liniestykket AB. Midtpunktets koordinater er middelværdien af endepunktets koordinater altså (½(xA+xB, ... )


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2009 af Monigak (Slettet)

Hej prøv og tegn punkterne A og B på et koord.system for at finde radius.....  dernæst brug cirklens ligning.....


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du finder først diameteren, så får du to ligninger, og derefter radius, der er √17

d2=(4-2)2+(1-9)2

(x-2)2+(y-9)2=17

(x-4)2+(y-1)2=17

Af disse to ligninger finder du Centrum i (3,5), så ligningen får udseendet (x-3)2+(y-5)2=17.

Kontrol, vi sætter punktet (2,9) ind: (2-3)2+(9-5)2=1+16=17


Svar #4
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, men det sidste: "Midtpunktets koordinater er middelværdien af endepunktets koordinater altså (½(xA+xB, ... )" forstod jeg ikke helt?

Okay, så jeg finder altså midpunktets koordinater ved at.....? - hvad :-)


Svar #5
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 d^2=(4-2)^2 + (1-9)^2 <=> d^2 = (x - x)^2 + (y - y)^2 - ikke sandt?

men det giver jo 68, så hvor får du 17 fra, og hvad er det du gør nedenunder, hvor du sætter A's punkter ind, og derefter B's punkter ind?

tusinde tak ellers 


Svar #6
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 hvorfra ved vi at radius er 17? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2009 af peter lind

#4 Koordinaterne af centrum er ½(2+4, 9+1) = (3,5), hvilket også er fundet i #3, på en anden måde.

#5 d^2 = (x - x)2 + (y - y)2=02+02 = 0. Jeg ved ikke hvordan du er kommet frem til det; men det er i alle tilfælde forkert.


Svar #8
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 og lige en sidste ting :-) : (x-2)2+(y-9)2=17

A: (x-4)^2+(y-1)^2=17 - Her har du sat A's koordinater ind på (a,b), men det er jo centrum der sættes på (a,b), hvorfor det undrer mig at du ikke har sat A's punkter ind på (x,y) da punkter indsættes på (x,y) værdierne :D


Svar #9
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 ½(2+4, 9+1) = (3,5) - Tak...

men kan du skrive FORMLEN ned istedet for tallene, det ville være en rigtig stor hjælp :-/ - og via denne formel får jeg centrums koordinat ikke sandt :-)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. februar 2009 af peter lind

½(xA+xB, yA+yB)


Svar #11
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 skal aflevere om 2 timer - hjææææææææææælp.... det er kun denne opgave jeg har problemer med :-(


Svar #12
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay, tak . prøver li at kigge på det


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#8

Om du siger (x-2)2 eller (2-x)2 det er lige meget, prøv at gange det ud.


Svar #14
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 ½(xA+xB, yA+yB) = Centrums koordinater. <- dette forstod jeg fuldt ud :-)

Men nu står der at jeg efter at jeg har fundet cirklens centrum, skal jeg skrive en ligning op for cirklen. ???

jeg ville gå ud fra at jeg skulle bruge denne formel: 

Cirklen med centrum i C (a,b) og radius r har ligningen:
(x - a)2 + (y - b)2 = r2
(Cirklens centrum (3,5) = (a,b)

Men hvad skal jeg sætte ind på x og y's plads, når jeg både har punkt A (2,9) og punkt B (4,1)?

eller skal jeg lave to af dem således:

Punkt A: (x - a)^2 + (y - b)^2 = r^2

Punkt B: (x - a)^2 + (y - b)^2 = r^2

????


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. februar 2009 af peter lind

Du skal slet ikke sætte noget ind på x eller y's plads. Cirklens ligning er  (x-3)2+(y-5)2=17. Det er dette udtryk, der er facit.


Svar #16
26. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

 TUSINDE TAK FOR HJÆLPEN TIL ALLE JER! HAR FORSTÅET DET NU... PYHA. TUSINDE TAK


Skriv et svar til: CIRKLENS CENTRUM????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.