Fysik

afstandsbestemmelse vha. supernova typa la

01. marts 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

jeps.. angående dette emne har jeg lige et lille problem.

Jeg har googlet lidt rundt m.m, men kan altså ikke finde noget omkring følgende, så håber nogen kan hjælpe. Hvis vi ahr en supernovaeksplosion af typa La, hvordan kan vi så ud fra den absolutte lysstærke (det må vel være den lysstyrke vi måler fra jorden?).. ja, eller.. bare generelt, hvordan udregner man hvor langt væk sådan en supernova eksplosion er fra os?.. Måske kom med nogen tal og lav et eksempel så jeg kan forstå det helt synes det er lidt kompleks det her emne nemlig.

kh. line 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2009 af peter lind

Den absolutte lysstyrke er ikke det man måler på jorden; men lystyrken i en given afstand fra supernovaen. Da lysstyrken aftager med kvadratet på afstanden kan man ved at måle hvor stærkt den lyser finde afstanden.


Svar #2
01. marts 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay.

Jamen, hvordan ser ligningen så helt præcis ud for udregningen til afstanden af supernova af type la.

vh. line


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2009 af peter lind

Hvis den absolutte lystyrke er M målt i afstanden R og man måler lysstyrken m i afstanden r gælde M/m = r2/R2


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2009 af QaZZaQ

M er den absolutte størrelses klasse, og m er den tilsyneladende størrelsesklasse; og begge bør som sådan ikke omtales som lysstyrker.

Forskellen i størrelsesklasse på to legemer er givet ved

m1-m2=-2.5log(F1/F2)

Hvor F1 og F2 er fluxen for hhv. legeme et og legeme 2, hvor F=L/4*pi*r^2.  Fluxen aftager med kvadratet på astanden. Dvs. foskellen mellem absolut ag tilsyneladende størrelses klasse går som

m-M= -5+5log(d),

Hvor d er afstanden. Alt dette kan du også finde på wiki. Isoler d i denne formel:

d=10^((m-M+5)/5)

M kender du så for en type 1a supernova (eller andre standard lyskilder), og m måler du. Ud fra dette kan du så udregne afstanden.


Svar #5
01. marts 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm.. tror du, at du kunne komme med en opgave eksempel?

Altså, måske om du kunne komme med en realistisk m-værdi med enhed, så kan jeg prøve at se om jeg kan regne afstanden m.m ud.

vh. Line  


Skriv et svar til: afstandsbestemmelse vha. supernova typa la

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.