Kemi

Renhedesbestemmels ud fra titreringskurve

04. marts 2009 af strangers

Hejsa

Sorbitolsyre er ikke helt rent, og renheden ønskes derfor bestemt. 1,40 g af produktet opløses i 50 mL ethanol, der hældes i en 100 mL målekolbe. Der efterfyldes med demineraliseret vand. 10,0 mL af opløsningen titreres med 0,0500 M NaOH, hvorved titrerkurven herunder fremkommer. Urenhederne har ikke syre-base egenskaber.
 


Bestem renheden af sorbinsyre i masse-%. Benyt svarark.

Titreringskurven er angivet her:

Vedhæftet fil: Dok4.docx

Svar #1
04. marts 2009 af strangers

Jeg ved, at jeg skal aflæse V(NaOH), og opskrive reaktionsskemaet, men jeg kan altså ikke finde ud af, at håndtere alle de der informationer i starten..

Mvh Jansik


Svar #2
04. marts 2009 af strangers

£1

Sorbinsyre og ikke sorbitolsyre:)


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. marts 2009 af mathon

Sorbinsyre er monoprot dvs. NaOH : C5H7COOH = 1:1
M(C6H8O2) = 112,12 g/mol

n(NaOH) = (0,022 L)*(0,0500 mol/L) = 0,0011 mol
som ækvivalerer
0,0011 mol sorbinsyre i en 10 mL udtagelsesprøve
dvs.
m = n*M = (0,0011 mol)*(112,12 g/mol) = 0,123332 g

den oprindelige opløsning på 100 mL har således indeholdt
10*(0,123332 g) = 1,23332 g ren sorbinsyre

renhedsmasseprocent = (1,23 g)/(1,40 g) = 0,879 = 87,9% ≈ 88%
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2011 af Negaar (Slettet)

hvorfor ganger du med 10?   "den oprindelige opløsning på 100 mL har således indeholdt

10*(0,123332 g) = 1,23332 g ren sorbinsyre"


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. oktober 2011 af Negaar (Slettet)

Nevermind :p

 


Skriv et svar til: Renhedesbestemmels ud fra titreringskurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.