Kemi

Rabarbersaft og Nonoxal

05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Jeg er i gang med følgende opgavesæt og har problemer med delopgave d og e, som jeg meget gerne vil have nogle hints til.

Skriftlig Kemi A-niveau fra sættet Studentereksamen vejledende opgavesæt nr. 1. Maj 2007.

Sættet kan findes på følgende link:

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF06/Eksamen/Opgaver/060901_vejlopgave_stx_071_kemiA_saet1.ashx

Opgave 4: Rabarbersaft og Nonoxal

a) Kan ikke lige tegnes på SP, men bedst mulig gengivelse:

COOH

|

COOH

b) n = m/M = 3,4g/90,036g/mol = 0,03776mol

c = n/v = 0,03776mol/2,00L = 0,0189M

c) Procentdelen af oxalsyre aflæses til 35,5 %, derfor 64,5 % oxalat (skrevet kortfattet)

d) Og her opstår problemerne.

35g/100mL = 350 g/L

M(CaCl2) = 110,99 g/mol

350g/L / 110,99g/mol = 3,153mol/L

Nonoxal tilsættes: 5*10^-3L*3,153mol/L = 0,016 mol

Og så går jeg i stå her...

e) Og her ønskes også hjælp!

På forhånd mange tak!

Jeg kan se, der er mange ubesvarede indlæg herinde om emnet, men håber der er en, der har kompetancerne til at hjælpe!


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. marts 2009 af Ramses I (Slettet)


Svar #2
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Tak :-)

Men kan du evt. forklare denne del her:

"Kop Calciumoxalat = 2,57 * 10^-9 M^2 v. 25 grader Kvrod(2,57*10^-9) = 0,00005 mol/L Ca2+ og C2O4^2-.

Så svaret er ja, der udfældes calciumoxalat monohydrat i rababersaften, men der skal tilsættes yderlige 7 ml nonoxal for at det passer støkiometrisk. Jeg ville sku nok vælge at tilsætte 10 ml extra, så vi ialt kommer op på 15 ml nonoxal."

Da jeg ikke ved, hvor d 2,57*10^-9 M^2 kommer fra og ej heller hvorfor du tager kvadratroden?


Svar #3
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Never mind :-) Jeg tror bare jeg havde stirret mig blind på opgave. Det er selvfølgelig slået op i databogen og taget kvadratroden for at ophæve M^2, så vi får enheden mol/L. Den kan gå lidt for langsomt en gang i mellem.

Men kan du evt. hjælpe med e'eren?


Svar #4
08. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Ved nærmere eftertanke er det dog forkert fremgangsmåde i linket. Man tager ikke kvadratroden af opløselighedsproduktet, men skal gange koncentrationen af Ca+ med koncentrationen af C2O4^2-, der kan beregnes ud fra løsningerne i b og c.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts 2009 af WILDERT (Slettet)

Jeg sidder også og har problemer med opgave e. Er der nogle som kan hjælpe?


Svar #6
26. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Løsningen er vedhæftet i et worddokument i stikord, da jeg skriver i hånden kan jeg ikke ligge min løsning ind og gider ikke skrive alle kommentarerne, men dette skulle være nok for forståelsens skyld, ellers må du spørge ind til  det. :-) Det er bare et typisk SÆL-skema.


Brugbart svar (2)

Svar #7
04. maj 2011 af gurgeren (Slettet)

Du har ikke vedhæftet løsningen :(


Skriv et svar til: Rabarbersaft og Nonoxal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.