Matematik

Bestem en forskrift for g

08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

Hej Derude. Jeg har svært en opgave der hedder:
______________________________________________________________________________________
Tabellen viser sammenhørende værdier af trykket P, målt i PA, og temperaturen t målt i °C

(Jeg håber i kan forestille jer at dette er en tabel)

t     5,0      10,1        29,9      40,0         70,2           90,1
P   231,   1 235,    1 251,   1 260,     2 285,1      301,5
 

Det oplyses, at trykket, målt i Pa, med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g

______________________________________________________________________________________

Når jeg går i gang med at prøve at løse opgave a) går jeg ud fra at
x: temperaturen målt i °C
y: trykket. målt i Pa

Men jeg for så af vide at g er det samme som y ? (ret mig hvis jeg tager fejl)

Så min opgave er at jeg skal finde en forskrift for y. Måden jeg gør det på er at jeg tager 2 punkter fra tabellen, lad os sige (5,0;231,1) og (90,1;301,5). Og så går jeg simpelthen igang med at finde a?

Via den lineære formlen for a:

a= y2-y1/x2-x1

Så jeg sætter mine punkter ind.

a = (301,5 - 231,1) / (90,1 - 5,0)

a = 6338,04 (gemmes som a)

Så er a fundet! Yes! Så skal jeg finde b.

Jeg bruger nu formlem for lineær vækst, og sætter x (5,0) og y (231,1) fra en af punkterne ind:

Y = f(x) = ax + b
231,1 = f(5) = (a*5) + b

for at finde b, må jeg issolere b.

231,1/(a*5) = b = 0.007292 (gemmes som b)

Så er b fundet! sejt! Nu skal jeg så bestemme forskriften for g som var det samme som y, ikke?

Jeg ved bare ikke hvordan man skriver det?, eller hvad det egentlig vil sige. Men jeg kan lige prøve.

231,1 = f(5) = (6338,04*5) + 0.007292
eller
231,1 = g(5) = a*5+b

Kan i hjælpe mig her til sidst? eller sige hvis der er nogle regnefejl i løbet af hele denne proces?

Mange tak!!






 


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har isoleret b forkert.


Svar #2
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

Okay, tak! Men kan du fortælle mig hvordan det så gøres? :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: y = ax+b

Prøv at trække ax fra på hver side.


Svar #4
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)


Dvs y - ax = b ?

altså

231,1 - (a*5) = b = -31456.1

Kan det passe? Og hvordan skriver man så det endelige svar?
 


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Jeg har ikke lige nogen lommeregner ved hånden, så jeg antager bare, at du har sat tallene korrekt ind på din lommeregner. b er i hvert fald isoleret korrekt.

Du har nu fundet både a og b. Din linære model, g(x), kan du skrive som:

g(x) = y = ax+b


Svar #6
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

Årh, tusind tak skal du have.

Jeg har iørigt læst din profil, og det lyder rigtig spændende med den viden du har omkring diverse naturvidenskabelige fag!


Brugbart svar (2)

Svar #7
08. marts 2009 af peter lind

Det er næppe meningen at du skal tage to målinger ud og finde ligningen for en linje,der går gennem de 2 punkter. Du skal bruge regressionsanalyse. Derved kommer all punkter i spil.


Brugbart svar (2)

Svar #8
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Jamen, jeg kan jo kun bekræfte, at astronomi og fysik er rigtig spændende. =)

Det var skam så lidt.


Svar #9
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

#7: Peter lind, siger du at det jeg har lavet er unødvendigt? Skal jeg bare sætte mine oplysninger ind i en lineær reggression, og tage a og b derfra?

Men jeg ved bare ikke hvordan jeg skal forklare at jeg har fundet a og b via reggression så.

Jeg kan lige prøve at lave opgaven en gang til, ved brug af reggression og så kan i dømme evt. fejl. :) Vil rigtig gerne lære det.
 


Brugbart svar (2)

Svar #10
08. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Det er også muligt at bruge lin. regression til at løse opgaven, ja. I så fald skal du bare skrive som tekst, at "ved brug af linær regression på [indsæt lommeregnerens navn her], er a og b fundet til..."

Nogle lærere vil måske også gerne have hele fremgangsmåden på din lommeregner nedskrevet også.


Svar #11
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

Jeg prøver nu med reggression. (Det er jeg ret dårlig til, men nu må vi se)

Opgaven lyder som sagt:
______________________________________________________________________________________
Tabellen viser sammenhørende værdier af trykket P, målt i PA, og temperaturen t målt i °C

(Jeg håber i kan forestille jer at dette er en tabel)

t 5,0 10,1 29,9 40,0 70,2 90,1
P 231, 1 235, 1 251, 1 260, 2 285,1 301,5

Det oplyses, at trykket, målt i Pa, med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g

____________________________________________________________________________________

Først sætter jeg alle tallende ind på min lommeregner i stats/list

List1:         List2:
5,0              231,1
10,1           235,1
29,9           251,1
40,0           260,2
70,2           285,1
90,1           301,5

Så går trykker jeg på f4 å min lommeregner og går ind under reggression og - Ja så er spørgsmålet om jeg skal vælge den der hedder

LinReg(a+bx)

eller

LinReg(ax+b)

Jeg  har hørt noget om at man skal bytte om på a og b på disse lommeregnere (TI-89 Titanium), da de bytter om på a og b i amerika? :-)
 

Nå, men hvis vi siger jeg så bruger "LinReg(ax+b)" da den ser mest rigtig ud i forhold til hvad jeg kender.

Så får jeg så nogle tal:

a  = 0.829927

b = 226.753

Her har jeg så mit a og b ? Så for at løse opgaven sætter jeg nu dem ind i formlen.

Y = g(x) = 0.829927*x + 226.753

Er det nok bare at skrive det her ? Eller skal jeg også finde x og y ? Og hvordan gør jeg det? Snupper jeg bare nogle punkter fra tabellen?

Svar venligst, og mange tak!

 


Brugbart svar (2)

Svar #12
08. marts 2009 af Filbert (Slettet)

#0
 

Hej Derude. Jeg har svært en opgave der hedder:
______________________________________________________________________________________
Tabellen viser sammenhørende værdier af trykket P, målt i PA, og temperaturen t målt i °C

(Jeg håber i kan forestille jer at dette er en tabel)

t     5,0      10,1        29,9      40,0         70,2           90,1
P   231,   1 235,    1 251,   1 260,     2 285,1      301,5
 

Det oplyses, at trykket, målt i Pa, med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær funktion g af t.

a) Bestem en forskrift for g

______________________________________________________________________________________

Når jeg går i gang med at prøve at løse opgave a) går jeg ud fra at
x: temperaturen målt i °C
y: trykket. målt i Pa

Men jeg for så af vide at g er det samme som y ? (ret mig hvis jeg tager fejl)

Så min opgave er at jeg skal finde en forskrift for y. Måden jeg gør det på er at jeg tager 2 punkter fra tabellen, lad os sige (5,0;231,1) og (90,1;301,5). Og så går jeg simpelthen igang med at finde a?

Via den lineære formlen for a:

a= y2-y1/x2-x1

Så jeg sætter mine punkter ind.

a = (301,5 - 231,1) / (90,1 - 5,0)

a = 6338,04 (gemmes som a)

Så er a fundet! Yes! Så skal jeg finde b.

Jeg bruger nu formlem for lineær vækst, og sætter x (5,0) og y (231,1) fra en af punkterne ind:

Y = f(x) = ax + b
231,1 = f(5) = (a*5) + b

for at finde b, må jeg issolere b.

231,1/(a*5) = b = 0.007292 (gemmes som b)

Så er b fundet! sejt! Nu skal jeg så bestemme forskriften for g som var det samme som y, ikke?

Jeg ved bare ikke hvordan man skriver det?, eller hvad det egentlig vil sige. Men jeg kan lige prøve.

231,1 = f(5) = (6338,04*5) + 0.007292
eller
231,1 = g(5) = a*5+b

Kan i hjælpe mig her til sidst? eller sige hvis der er nogle regnefejl i løbet af hele denne proces?

Mange tak!!






 


Brugbart svar (2)

Svar #13
08. marts 2009 af Filbert (Slettet)

Du har jo dit "a" og "b", som også kaldes dine konstanter - de er altså hele tiden de samme tal. Dine variabler er "x" og "y" eller i dette tilfælde "g", de varierer altså fra gang til gang. I din generelle regneforskrift er det derfor kun dine konstanter du skriver som tal ( dem du så flot fandt). Din regneforskrift hedder derfor:

g=f(t)=6338,04x+0,007292

Mvh

Filbert


Brugbart svar (1)

Svar #14
08. marts 2009 af peter lind

De tal ser helt forkerte ud se #11 De tal, derstår der er langt mere rimelig


Svar #15
08. marts 2009 af Kalvis (Slettet)

#14: Ja, jeg så også lige min første opgave igennem (den uden reggression) og så at jeg havde tastet nogle forkerte tal ind på lommeregneren. :-) Men sådan er de jo.

Men tror jeg har fået et indblik i hvordan det foregår! Tusind tak til alle.


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.