Matematik

Forskrift - laks i Skjern å

12. marts 2009 af MustKill (Slettet)

Jeg kan se, at der allerede er en som har fået svar på denne opgave her på forummet, men jeg forstår ikke svarene, så jeg håber der er nogen som kan hjælpe. Det haster lidt. :)

Opgaven lyder som følger:

Tabellen viser antallet af fangede laks i Skjern Å i perioden 15 april til 15. september for hvert af årene 2002-2005.

År: | 2002 | 2003 | 2004 | 2005
Antal: 82 | 123 | 191 | 259

I en model antages det, at antallet N af fangede laks i Skjern Å i perioden 15 .april til 15. september er en linær funktion af tiden t (målt i antal år efter 2002).

Besten forskriften for N samt tallet N(12)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2009 af Roses (Slettet)

Dit t må jo være år efter 2002, dvs. at det hedder 0|1|2|3

Dit N må så være antal laks, altså den anden tabel.

Nu kan du så bruge din lommeregner eller TiInteractive til at lave lineær regression:
(Jeg kan kun vise i TiInteractive!)

Dette gør du ved at indtaste og gemme de to lister:

list_t:={0,1,2,3}

list_n:={82,123,191,259}

Derefter vælger du LinReg() og skriver:

LinReg(list_t,list_n,f(x))

Så har du gemt din funktion som f(x) og så har du forskriften.

Derefter kan du bare indsætte 12 på x's plads.

Hvis du gør det på lommeregneren skal du ind i lister og så trykke på regression og lineær

Håber det hjælper:)


Svar #2
12. marts 2009 af MustKill (Slettet)

Tak skal du have, men jeg er endnu i tvivl om, om dette er det rigtige resultat: y = 59,9 * 12 + 73,9

Og om det overhovedet er opstillet rigtigt? (y = ax + b)

Jeg er meget forvirret, da jeg har siddet med dette matematik i 2 dage nu.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2009 af Roses (Slettet)

altså det er i hvertfald, hvad jeg får det til..

og hvis man tænker lidt over det.. så virker det vel logisk nok, at der efter 12 år er 793..

Det var i hvertfald hvad jeg kunne komme frem til..


Svar #4
12. marts 2009 af MustKill (Slettet)

Åh, tusinde tak skal du have!

Er måden det er skrevet op på rigtig nok?

Der skal vel ikke bare skrives 793, vel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Hejsa.. Har lige fulgt med i samtalen, da jeg også er blevet stillet samme opgave i matematik..

Men her til det sidste resultat kan du stille det op sådan:

f(12) = 59,9 * 12 + 73,9
f(12) = 792,7
Efter 12 år er der fanget 792,7 (793) laks.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2011 af came (Slettet)

Jeg har også blevet stillet samme opgave i matematik, men jeg forstår ikke, ud fra jeres tråd, hvordan i finder frem til tallene: 59,9 og 73,9. 

 f(12) = 59,9 * 12 + 73,9

Hvad er forskriften for N?

Hvordan finder i frem til tallene 59,9 og 73,9?????
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2011 af football14 (Slettet)

hvordan har i fundet ud af dette?`det er da en eksponentiel graf? så bliver ligningen da N=83,383*1,4755^x

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2022 af Juniper

Hvordan er I kommet frem til 73,9 ..? det er præcist samme opgave, men mit endelige resultat er altså 718,8 laks. Hvilket er svaret hvis man fratager de 73, så jeg er bekymret over at have gjort noget forkert


Skriv et svar til: Forskrift - laks i Skjern å

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.