Kemi

Kemi B-niveau

15. marts 2009 af naunii (Slettet)

Hej :) jeg har lidt svært ved en opgave, så håbede på at der er nogen herinde der kunne hjælpe mig lidt på vej? (: her er den:

1. En opløsning af diiod fremstilles ved at lave en opløsning af iodat IO3−
(fx som KIO3) og tilsætte iodid I− (fx som KI) i overskud.
Når opløsningen gøres sur, reagerer de to ioner med hinanden og giver diiod I2.
a) Opstil og afstem reaktionen (sur opløsning. så afstem ladning med H+)
b) Beregn hvor meget kaliumiodat, der skal afvejes, hvis der ønskes 1L I2-opløsning
med koncentrationen 0,0200M.
c) Hvorfor skal der egentlig være iodid i overskud (tænk på opløselighed)?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2009 af Darwin (Slettet)

Ad a)

Afstem IO3- + I- → I2 + I2 som en normal redoxreaktion. (Det ene iodatom falder i oxidationstrin og det andet stiger.)

Du vil få, at IO3- + 5I- + 6H+ → 3I2 + 3H2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2009 af mathon

og dermed

                                     KIO3  +  5KI  + 3H2SO4  →  3K2SO4  + 3I2  + 3H2O
ækvivalentmængder          1 mol                                             3 mol
                                    x mol                                           0,02 mol

(x mol)/(1mol) = (0,02 mol)/(3 mol)

x = (0,02/3)*(1 mol) = 0,00667 mol

m(KIO3) = n*M = (0,00667 mol)(2*(126,90 g/mol)) = 1,692 g ≈ 1,7 g


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2009 af mathon

c)
I2 er meget lidt opløseligt i vand (0,33 g/L ved 20°C)
I2 opløses særdeles godt i en vandig opløsning af I-
under dannelse af I3-


Svar #4
15. marts 2009 af naunii (Slettet)

Okay, tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Kemi B-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.