Kemi

Methanol vs. Methan

17. marts 2009 af Snallesen (Slettet)

Jeg har fået stillet en opgave som lyder sådan:

"Jeg har læst at træsprit egentlig hedder methanol. Dvs. det er næsten det samme som methan bare med en OH-gruppe på. Methan er en gas, men methanol er en væske. Hvordan kan det være, at der er så stor forskel på de to ting, når de ellers ligner hinanden så meget? Håber du kan hjælpe."

Hvad er forskellen egentlig, jeg kan ikke helt finde frem til svaret så jeg håber I kan hjælpe mig.

Mvh Sanne :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2009 af mathon

en kemisk forbindelse er kendetegnet ved at være et nyt stof med helt andre egneskaber end reaktanterne:

betænk

H2 er en let gas d = 0,0899 g/L ved 0°C og 1 atm
mens
H-OH = H2O er en tung væske d = 1000 g/L

2H2(g) + O2(g)  →  2H2O(l)

"bare fordi et H udskiftes med en OH-gruppe"
 

tilsvarende med methanol i forhold til methan


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2009 af Louise Munck (Slettet)

 Metanol er ganske rigtig methan med en OH-gruppe, altså en alkohol. OH-gruppen er koblet på istedet for et af H'erne.

Om det er gasser eller væsker afhænger jo blot af deres kogepunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2009 af Darwin (Slettet)

Grunden til den tilsyneladede voldsomme kogepunktsforskel mellem methan (-161.6 °C) og methanol (64.7 °C) skyldes methanols mulighed for at stabilisere sig ved hjælp af intermolekylære hydrogenbindinger ved den yderst polariserede OH-gruppe, som methan mangler.


Svar #4
19. marts 2009 af Snallesen (Slettet)

#0
 

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Methanol vs. Methan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.