Matematik

Differentialregning

20. marts 2009 af Blomsterpige1 (Slettet)

Hej!

Er der nogen der kan hjælpe med denne?

Vands bevægelse i en bestemt type jordlag kan beskrives ved en model

f(t) = 2,4 * t^(1/2)

hvor f(t) er antal cm, vandet er trængt ind i jordlaget, og t er antal minutter efter, at vandet er ledt ned i jordlaget.

a) bestemt f'(t)

b) Bestem den hastighed, hvormed vandet trænger frem i jordlaget efter 4 minutter

Jeg er i tvivl om begge to. Specielt b - hvordan laver man denne udregning? Vha differentialkvotienten som man finder i a eller??

På forhånd mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Prøv at opskrive dine mellemregninger.


Svar #2
20. marts 2009 af Blomsterpige1 (Slettet)

Jamen jeg har ikke rigtig nogle :( For jeg ander ikke hvordan man skal gribe opgaven an?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du kan jo starte med opgave a). Nogen ideer?


Svar #4
20. marts 2009 af Blomsterpige1 (Slettet)

Umiddelbart ville jeg sige f'(t) = 1/(2*(t^(1/2))) .. Men jeg er ikke sikker?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ah, du mangler lige en konstant foran.


Svar #6
20. marts 2009 af Blomsterpige1 (Slettet)

Hvad mener du? Jeg er altså virkelig på bar bund..


Brugbart svar (2)

Svar #7
21. marts 2009 af mathon

f '(t) = 2,4*½*t½ -1 = 1,2*t  = 1,2/t½ = 1,2/√(t)

eller skrevet

f '(t) = 2,4*(1/(2√(t))) = 1,2/√(t)


Svar #8
21. marts 2009 af Blomsterpige1 (Slettet)

Jeg troede at hvis man havde en forskrift indeholdende "bare" et tal, uden x, så forsvandt det bare når man skrev den afledte formel? Eks. f(x) = ax + b -> f'(x) = 2*a*x? Tror jeg nok det er..


Brugbart svar (2)

Svar #9
21. marts 2009 af mathon

du mener  vist
f(x) = ax2 + b
f '(x) = 2ax

men her står b som led
f(x) = ax2 + b*x0
og dermed
(b*x0)' = 0*b*x0-1 = 0

medens a står som koefficient
og dermed
(a*x2)' = a*2*x2-1 = 2ax1 = 2ax


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.