Kemi

molaritet / molberegning

23. marts 2009 af Perikum (Slettet)

Jeg har lige et simpelt spørgsmål, jeg håber nogen herinde kan hjælpe mig med angående molberegning...

Jeg har reaktionen Ch3Ch2Ch2Br + NaOH -> Ch3Ch2Ch2OH + NaBr

I reaktionen indgår 0,120 mol Ch3Ch2Ch2Br, så har jeg ret i, at der bruges 0,120 mol NaOH og der vil også være 0,120 mol af hvert produkt eftersom de dannes i et 1:1 forhold?

Jeg bliver derefter bedt om at finde ud af, hvor mange mL af en 0,01 M opløsning af NaOH der skal bruges for at få de 0,120 mol.

Eftersom M defineres som mol/L beregner jeg det til 0,00001 mol / mL, altså at der skal bruges 12000 mL NaOH. Jeg skal bare lige høre om det stemmer eller om jeg er gået helt galt i byen et eller andet sted, for tallet virker noget stort :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2009 af dnadan (Slettet)

1) Korrekt, 0,120 mol 1-Brompropan ækvivalerer med 0,120 mol natriumhydroxid.

2) Formlen n=c*V <=> V=n/c, hvor c=0,01M(0,01 mol/L) og n=0,120 mol.

Jeg får det også til 12L(lad være med at omregne koncentrationen til mol/mL, regn helst i SI enheder, ellers går der meget hurtigt noget galt). Tallet virker noget stort, men det skulle meget gerne passe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2009 af mathon

...eller
skrevet

V*(0,01 mol/L) = (0,120 mol)

V = (0,120 mol)/(0,01 mol/L) = 12 L                     (= 12000 mL)
:..................

som hovedregning:
NaOH'en indeholder
(1/100) mol pr L
du skal bruge  (12/100) mol
hvorfor
12 L er nødvendig


Svar #3
23. marts 2009 af Perikum (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg går ud fra at det er rigtigt nok :)


Skriv et svar til: molaritet / molberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.