Matematik

cirklens ligning

23. marts 2009 af ..mig.. (Slettet)

HJÆLP!!

opgave på gym.. mat A.. har svært ved en opg.. nogen der kan hjælpe??

lyder: encirkel tangerer x-aksen i (3,0) og går igennem punktet (-1,2). angiv en ligning for ciklen.

HJÆP ØNSKES HURTIGT SOM MULIGT.. TAK :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2009 af peter lind

Når cirklen tangerer x-aksen i (3,0) betyder det at centrum for cirklen er i (3,y0) y0 kan findes af at afstanden fra centrum til (3,0) og (-1,2) er den samme nemlig radius i cirklen.


Svar #2
23. marts 2009 af ..mig.. (Slettet)

men skal punktet ikke indsættes som x og y ? altså: (-1,a)^2+(2,b)^2 = r^2

 eller skal jeg bruge afstandsformlen først??


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2009 af peter lind

Du skal bruge afstandsformlen først til at finde y0. y0 er iøvrigt både r og y-koordinaten for centrum


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2009 af mathon

...hvorfor
(x-3)2 + (y-r)2 = r2

(-1-3)2 + (2-r)2 = r2 hvoraf r>0 kan beregnes


Svar #5
24. marts 2009 af ..mig.. (Slettet)

men for at sætte ind i afstandsformlen (hvis det er den jeg skal bruge)

så skal jeg have en x1 og x2 , y1 og y2 altså:   /AB/ = √(x2-x1)2 + (y2-y1)2.....

er det så bare de topunkter man skal sætte ind...?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2009 af mathon

afstandsformlen kvadreret
ER
cirklens ligning

|PC|2 = (x-c1)2 + y-c2)2 = r2

hvor
P(x,y) er et vilkårligt punkt på cirkelperiferien
C(c1,c2) er cirklens centrum
|PC| er er afstanden mellem P og C dvs. r(adius)


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. marts 2009 af mathon

(-1-3)2 + (2-r)2 = r2

16 + 4 - 4r + r2 = r2

20 - 4r = 0

5 - r = 0

r = 5
dvs.

cirkelligningen
(x-3)2 + (y-5)2 = 52

med
C(3,5) og r = 5


Svar #8
25. marts 2009 af ..mig.. (Slettet)

takk. jeg tror keg har fattet det nu ;)


Skriv et svar til: cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.