Matematik

Differentiering af en funktion...

25. marts 2009 af dunark (Slettet)

Hey folks...

Jeg skal bare vide hvordan jeg differentierer følgende funktion

g(x)=10.000*(90x-20*x^1,3-1)

Hvis man gerne vil være behjælpelig så forklar tydeligt alt hvad i gør så det kan forstås af en der ike har haft om differentiering i skolen endnu...

jeg ved faktiske kun at for at finde mit ekstremumpunkt... (som jeg for øvrigt fandt i programmet Graph også) skal jeg sætte ligningen til:

g'(x)= noget = 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan starte med at gange de 10.000 ind i parantesen for at få en sum af nogle led. Herefter kan du differentiere ledvist.


Svar #2
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 g(x)=(900.000x-200.000*x^1,3-10.000)

Hvorefter du har tabt mig....

jeg ved ikke hvordan man differentierer jeg ved bare at man kan og at det er en god ide at gøre i den her situation...


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Har I ikke lært at differentiere?


Svar #4
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 nej da...

jeg er stadig førsteårs...

vores lærer kan bare godt lide at udfordre os...


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Okay. Her kommer lidt uden beviser. :P

Man angiver en differentieret funktion med et ' (udtales 'mærke'). Altså, når du har givet f(x) vil den differentierede angives som f'(x) ELLER df/dx. Begge dele er lige korrekt. Sidstnævnte kaldes vist Leibniz-notation, men lad det nu ligge.

Nogle regler for differentiation:

Lad f(x) og g(x) være to funktioner. Det gælder med, at:

(f(x) ± g(x)) ' = f'(x) ± g'(x).

Lad k være en konstant. Der gælder da, at: ( k * f(x)) ' = k*f'(x).

For bestemte typer af funktioner:

f(x) = a*xb => f'(x) = a*b*xb-1. Du tager altså eksponenten og ganger på foran samtidig med, at du trækker en fra i eksponenten.

g(x) = a*x => g'(x) = a. Dette er en konsekvens af det nævnt lige ovenfor. Hvis b=1 vil b-1=0 og x0=1 pr. definition.

Prøv selv, om du nu kan differentiere din funktion. Jeg har vist nævnt alt, du skal bruge.


Svar #6
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 g(x)=(900.000x             -200.000*x^1,3              -10.000)

g'(x)=(900.000*1*1?? -200.000*1,3*x^0,3??  -10.000)

g'(x)=(900.000??          -260.000*0,3* x^0,3-1?? -10.000)

Er det rigtigt.... og hvad skal jeg så herefter gøre...


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Ah, jeg ser, at jeg faktisk glemte noget alligevel.

For en konstant, k, gælder:

f(x) = k => f'(x) = 0.

Prøv nu igen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

g'(x)=900000 -260000* x^0,3


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Næsten korrekt. Hvis du nu kigger op på din sidste linje i #6 og lige tænker en ekstra gang på de der -10000 der står til sidst, så tror jeg, at du har den! =)


Svar #10
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 betyder det ikek bare at jeg skal bytte g'(x) med 0??

Jeg har stadig problemer med ^0,3 potensen...


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

#9: den er da go nok ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Naah - husk, at det er en konstant, og når du differentierer en konstant, så får man 0.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

g'(x)=900000 -260000* x^0,3 ??


Svar #14
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 skal jeg fjerne den ^0,3 potens på en eller anden måde??


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#14: Prøv så lige at tage den forfra, for du har faktisk skrevet flere forskellige bud i dit indlæg #6.


Svar #16
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 g(x)=(900.000x -200.000*x^1,3 -10.000)

g'(x)=(900.000*1*1 -200.000*1,3*x^0,3 -10.000)

0=(890.000 -260.000*0,3* x^0,3-1)??

Har ingen clue til at fjerne den... skal den hede ^-0,7 nu?? så kommer den jo aldrig væk...


Brugbart svar (1)

Svar #17
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#16: Du differentierer også de 10.000. Lad mig prøve at skrive den differentierede funktion, og så kan du se, om du kan følge mig:

g(x) = 900.000x - 200.000x1,3 - 10.000 =>

g'(x) = dg/dx = 900.000 - 200.000*1,3*x1,3-1 - 0 = 900.000 - 260.000x0,3


Svar #18
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 så 10.000 står som 1 stk konstant og bliver derfor erstattet med 0??

forstår heller ikke dg/dx??


Brugbart svar (1)

Svar #19
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#18: dg/dx = g'(x)

Det er bare notation. =)


Svar #20
25. marts 2009 af dunark (Slettet)

 men hvilken regel gør at 10.000 forsvinder...


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.