Matematik

Bestemmelse af (f o g)(1) - EN LILLE HJÆLP TAK :-)

01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hej allesammen.

I en matematik opgave skal jeg bestemme: (f o g)(1) når:

f(x) = x - 1 / 3 - x og g(x) = x^2 + 1

Er der eventuelt en frisk gut/gutinde der kan løse denne opgave for mig, og ved siden af forklare hvad der skal gøres/bliver gjort, så tror jeg godt jeg kan løse de andre for mig selv :-)

Det kunne være en kæmpe hjælp da jeg ellers skal sidde med denne aflevering i hele min påskeferie :(

Mvh. Sara


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

f o g(x)= f(g(x))=... dvs. indsæt g(x) på x's plads.


Svar #2
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 Men hvad så med det 1-tal der står i parantes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2009 af Darwin (Slettet)

#2. Hej.

Det betyder bare at (f ο g)(x) skal evalueres i x = 1.


Svar #4
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 Det forstod jeg ikke noget af? Evalueres i x?????? - Hvad skal det sige????

Du kan ikke evt. lave den første opgave så jeg kan se hvad man gør? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Dvs. indsæt 1 på x's plads,

En lignende opgave : f(x)=6x+13 og g(x)=x^2+4

Bestem: (f o g)(1)

fog(x)=f(g(x))=6g(x)+13=6(x^2+4)+13=6x^2+24+13=6x^2+37

Der evalueres i x=1, dvs:

fog(1)=6*1^2+37=43

På samme måde gøres det med din opgave.


Svar #6
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 forstår ikke hvorfor du sætter g(x) ind i denne her ligning: fog(x)=f(g(x))=6g(x)+13=6(x^2+4)+13=6x^2+24+13=6x^2+37

når g(x) er bestemt til at være x^2 + 4 i det eksempel du lige har givet  :-/


Svar #7
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 ej sorry. men du bliver simpelthen nødt til at forklare det lidt mere idiot-sikkert. Forstår slet ikke det matematik-snak du taler lige nu. 

Ved godt at når der står (f o g) så skal jeg sætte g's x ind i f(x)'s ligning. 

(så langt så godt)

Problemet er bare at jeg ikke ved hvor 1-tallet skal ind henne.... 

Så når nu jeg sætter g(x) ind i f(x)'s ligning så kommer der til at stå:

(f o g)(1) = f(x^2 + 1) = x^2 + 1 - 1 / 3 - x ^2 +1 

men her mangler jeg stadig at indsætte 1-tallet fordi jeg ikke ved hvor det skal placeres henne.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Jamen så må du vel også være med på:

fog(x)=f(g(x))=6g(x)+13=6(x^2+4)+13=6x^2+24+13=6x^2+37

x=1, dvs. udskift x med 1, og regn.


Svar #9
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 okay jeg prøver :-) Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. april 2009 af Darwin (Slettet)

#7.

Hvis f(x) = (x - 1)/(3 - x) og g(x) = x2 + 1 så er (f o g)(x) = ((x2+1)-1)/(3-(x2+1)). Så er (f o g)(1) = ((12+1)-1)/(3-(12+1)) = 1.


Svar #11
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 vil du så ikke lige tjekke om denne her er rigtigt lavet??:

(f o g)(0) 

f(x) = x - 1 / 3 - x og g(x) = x^2 + 1

(sætter g(x) ind på f(x)'s plads):

f(x)=x^2 + 1 - 1 / 3 - x^2 + 1 

(Erstatter x'erne med 0)'

f(x) = 0^2 + 1 - 1 / 3 - 0^2 + 1 


(Regner ud...)

0^2 / - 0^2 udrydder hinanden / spiser hinanden

+ 1 - 1 udrydder hinanden / spiser hinanden

Så er der kun 3 - 1 tilbage = 2 

Derfor må f(x) = 2 ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Det er den ikke, du har lavet en fortegnsfejl.

(f o g)(x)=f(g(x))= g(x)- 1 / (3 - g(x))=x^2 + 1-1/(3-(x^2 + 1))=x^2+1-1/(3-x^2-1)=...

Og vil du være venlig at sætte nogle parenteser rundt om tæller og nævner, ellers er det virkelig ikke til at læse herinde.


Svar #13
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 nej der skal da stå +1 i og med at det er det g(x) hedder...! Altså x^2 + 1... Så skal der da ikke stå minus der hvor du har skrevet -1. Altså her:  3 - x => 3 - x^2 + 1

Kan du se?

Men har også fået resultatet til 0 nu hvor jeg har kigget det igennem. Her kommer det:

(f o g)(0)

f(x) = x - 1 / 3 - x

(sætter g(x) ind på f(x) plads):

f(g(x))= (x^2 + 1) - 1 / 3 - (x^2 + 1)

(sætter 0 ind på x'ernes pladser):

f(g(x))= (0^2 + 1) - 1 / 3 - (0^2 + 1)

(Regner ud...):

f(g(x)) = 0 / 2

f(g(x)) = 0 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. april 2009 af Darwin (Slettet)

#13.

Der er et minusfortegn foran parentesen. Så som dnadan skriver får man:

3 - g(x) = 3 - (x2 + 1) = 3 - x2 - 1

Dine udregninger ser imidlertid rigtige ud. Du skal dog huske at ændre f(g(x)) til f(g(0)) når du indsætter 0 i stedet for x i din funktion.


Svar #15
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 Okay, men får lige at få det på det rene. De seneste udregninger jeg har skrevet, ser de korrekte ud eller forkerte ud (hvis vi også tager hensyn til fortegnene) eller er der en sidste ting der skal rettes?

(Skriver dem lige ind igen):

(f o g)(0)

f(x) = x - 1 / 3 - x

(sætter g(x) ind på f(x) plads):

f(g(x))= (x^2 + 1) - 1 / 3 - (x^2 + 1)

(sætter 0 ind på x'ernes pladser):

f(g(0))= (0^2 + 1) - 1 / 3 - (0^2 + 1)

(Regner ud...):

f(g(0)) = 0 / 2

f(g(0)) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. april 2009 af Darwin (Slettet)

#15.

Du sætter ikke g(x) ind på f(x)'s plads, men derimod på x's plads. (Beklager jeg ikke fik set det før). Ellers er det korrekt.


Svar #17
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

Helt i orden, er bare glad for at du kan hjælpe mig :-)

Men er det ikke bare noget jeg har skrevet? Jeg har da gjort det rigtigt alligevel ikk'? Altså udfra hvad du lige kan se med dit blotte øje, så er udregningerne/mellemregningerne (med fortegnene) korrekte ikke sandt?:

Bestem (f o g)(0) når f(x) = x - 1 / 3 - x og g(x) = x^2 + 1:

1. (sætter g(x) ind på x'ernes pladser): f(g(x))= (x^2 + 1) - 1 / 3 - (x^2 + 1)

(Erstatter x med 0):

f(g(0))= (0^2 + 1) - 1 / 3 - (0^2 + 1)

(Regner ud...):

f(g(0)) = 0 / 2

f(g(0)) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. april 2009 af Darwin (Slettet)

#17.

Jo, det var blot det du skrev. Udregningerne er korrekte.


Svar #19
01. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 Tusinde tak. Nu kan jeg gå i gang med de andre opgaver. Jeg skriver nok lige herinde igen i løbet af imorgen og tjekker op på én af opgaverne, bare lige for at se om jeg gør tingene rigtigt bare med nogle andre tal, så hav det godt så længe :-p


Svar #20
02. april 2009 af Saraoa (Slettet)

 så nu skriver jeg lige igen, for at tjekke om de andre opgaver også er rigtige.

Opgaven var jo som følger: Bestem (i dette tilfælde) (g o f)(0)

når f(x) = x - 1 / 3 - x og g(x) = x^2 + 1 

så har jeg gjort følgende:

g(f(x)) = (x - 1 / 3 - x)^2 + 1 

g(f(0)) = (0 - 1 / 3 - 0)^2 + 1

g(f(0)) = 10/9

g(f(0)) = 1,11


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.