Kemi

Indgrib i en opløselighedsligevægt

01. april 2009 af gubbien (Slettet)

Jeg har problemer med en opgave der lyder beregn opløseligheden (g/l) af bly(II)iodid o 0,10 M Pb(NO3)2.

Jeg har fået oplyst at opløselighedsproduket for PbI2 er L=10^-7,9 M^3 og den molare masse for PbI2=461. Og har beregnet opløseligheden i vand til at være 0,68 g/l.

En der kan hjælpe???


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

.....PbI2(s) <--> Pb2+(aq)+2I-(aq)

eq.......................0,10+x.............2x

Heraf fås:

Kop=[Pb2+]*[I-]2=(0,10+x)*(2x)^2

Løs denne ligning med hensyn til x, og du vil have koncentrationen af bly(II)iodid.


Svar #2
01. april 2009 af gubbien (Slettet)

Er der muligvis en anden måde at løse den på, for uanset hvordan får jeg ikke det resultat jeg skal :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Hvilket resultat skal du have? Så tjekker jeg det lige igennem hurtigt.


Svar #4
01. april 2009 af gubbien (Slettet)

det skal gerne give 0,082 g/l.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Jeg kan se, at opløselighedsproduktet også er forkert.

Kop=7,9*10^-9 M^3

Prøv nu igen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2009 af dnadan (Slettet)

Jeg får det til:

0,065g/L, hvilket virker ganske passende, når der kan opløses 0,578g/L i rent vand.


Skriv et svar til: Indgrib i en opløselighedsligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.