Matematik

funktioner f(x) og g(x)

06. april 2009 af dkjatti (Slettet)

Heej.

jeg forstår ikke den fil jeg har vedhæftet. jeg har nu prøvet i flere timer, men er total lost. håber der er nogle som kan forklare mig hvordan jeg gør..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Upload lige som .doc, tak. :)


Svar #2
06. april 2009 af dkjatti (Slettet)

#0

Heej.

jeg forstår ikke den fil jeg har vedhæftet. jeg har nu prøvet i flere timer, men er total lost. håber der er nogle som kan forklare mig hvordan jeg gør..

Vedhæftet fil:jj.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

En anden gng, å lad være med at bruge å meget tid på det, der skal være rimelighe i alt. u har f(x)=(x-1)/(x+2) og g(x)=x2+1, så skal du bestemme f o g = f(g(x)), så ser du, at g(x) bliver argumentet i den første, så skal du sætte ind f(g(x)) = f(x2+1) = x2/(x2+3)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

g-1(x) eksisterer ikke, fordi funktionen ikke er enentydig (1:1). Det betyder, at når du tegner funktionen og derefter tager en lineal og slår en vandret streg, så vil den møde funktionen to steder, og den må kun møde den et sted, du skal altså have, at når x1≠x2 så er f(x1)≠f(x2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2009 af peter lind

Det første spørgsmål. Du skal finde funktionen f(g(x)) eller sagt med andre ord: du skal sætte g(x) ind de steder, hvor der står x i udtrykket for f(x). Du har sandsynligvis en skrivefejl så der skal stå at du skal finde g(f(x)). Det er næsten det samme som  i det første spørgsmål. Nu skal du bare sætte f(x) ind de steder, hvor der står x i funktionsudtrykket for x.

g(x)=g(-x) så du kan ikke finde en invers funktion.

Løs ligningen y=(x-1)/x+2), hvor du betragter x, som ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den sidste løses med hensyn til x, så du får f-1 = (2y+1)/(1-y)


Svar #7
06. april 2009 af dkjatti (Slettet)

nu har jeg forstået opgaven nogenlunde.

men hvor kommer det her fra: Løs ligningen y=(x-1)/x+2), hvor du betragter x, som ubekendt. hvis jeg løser denne ligning, skal jeg så sætte den ind når jeg boller g med f?

hvordan har du fået f-1 = (2y+1)/(1-y)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. april 2009 af peter lind

#7 Du skal ikke sætte resultatet ind nogen som helst steder. Det du får ud af det er facit, som #6 også angiver. Som første trin af løsningen kunne du gange ligningen med x+2.


Svar #9
06. april 2009 af dkjatti (Slettet)

sorry, det forstår jeg ikke noget af.. :/


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det kan jeg egentlig godt fortå, matematik er også svært, det gode ved er så, at jo mere, man forstår, des lettere bliver det, hvis det er nogen trøst. Du skal nu starte med at læse om invers funktion, dernæst om fog og gof funktionerne. Det er vigtigt, at du ikke springer noget over. Er der noget du ikke forstår i teksten, så spørg igen.


Svar #11
06. april 2009 af dkjatti (Slettet)

jeg har forstået det. tak for hjælpen. :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. april 2009 af richterklanen (Slettet)

Hvis (x, y) ligger på grafen for f, så ligger (y, x) på grafen for f -1. Dvs, hvis y = (x -1) / (x + 2) er en ligning for grafen for f, så er x = (y - 1) / (y + 2), y ≠ -2, en ligning for grafen for f-1.

x = (y - 1) / (y + 2) ⇔ x*(y + 2) = y - 1 ⇔ x*y + 2x = y - 1 ⇔ x*y - y = -2x - 1 osv.


Skriv et svar til: funktioner f(x) og g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.