Matematik

Tangentplan til kugle i P

10. april 2009 af Tina. (Slettet)

Hej alle.

Sidder lige med et spørgsmål i rumgeometri jeg håber i kan hjælpe med.

K: x^2 + y^2 + z^2 + 4x - 6y - 8z + 4 = 0

P: (1,-1,4) ligger på kuglen

a) bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum:
 

Har jeg fået til følgende: C = (-2,3,4) r = kvadratrod 29

Bestem en ligning for tangentplanen til kuglen??
Hvordan gør jeg det????

Håber i kan hjælpe :)

Venlig hilsen Tina


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2009 af ibibib (Slettet)

Du har glemt 4. Radius = √25 = 5.

CP er en normalvektor for tangentplanen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2009 af kieslich (Slettet)

Radius er 5, du har sikkert glemt 4'tallet i den første ligning. Centrum  rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2009 af mathon

x2 + y2 + z2 + 4x - 6y - 8z + 4 = 0
omskrives
til
(x+2)2 - 4 + (y-3)2 - 9 + (z-4)2 - 16 = -4     og reduceres yderligere
til

(x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = -4 + 4 + 9 + 16 = 25


(x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 52


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. april 2009 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=667422


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2011 af Barzel (Slettet)

når du har udregnet c og r korekt kan du regne dig frem til normalvektoren til p som jo går fra kuglens centrum til punktet p.

vektor cp= cp=[[1,+2][-1,-3][4,-4]]=[[3][-4][0]]

med planens ligning a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)=0 hvor a,b,c = normalvektorens x,y,z og x0,y0,z0= punktes x,y,z

3(x-1)+(-4(y+1))+0(z-4)=0  må indrøme at jeg er lidt usikker på z her men tror det bliver som følgende

3x-3-4y-4+z=0

3x-4y+z-7=0

MVH John


Skriv et svar til: Tangentplan til kugle i P

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.