Fysik

Emergency FYSIK

15. april 2009 af heer (Slettet)

Nogen der kan fortælle mig hvordan man opnår den højeste induktionsspænding?

hvad kommer det an på? spolens vindinger? hvor langt der er mellem magneten og spolen.?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Størrelsen af induktionsspændingen afhænger af følgende to parametre:

1) ændring af kraftlinieantallet pr. tidsenhed dφ/dt

2) spolens vindingstal (N)

så spændingen er derfor givet ved U = N * dφ/dt

Du skal forestille dig en ændring i antallet af magnetkraftlinier, når en spole bevæges i forhold til et magnetfelt (tænk på en cykeldynamo som en lille generator og på en af de helt store på et kraftværk). Men du kan nemt selv lave forsøg med det, og det vil jeg stærkt anbefale, så forstår du det langt bedre. I det hele taget i fysik er teori og praktiske forøg tæt knyttet sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå ja, nu så jeg, at du kun er 16 år, så spring formlen over i første omgang, den har du ikke lært om endnu.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #1 Lenz at den inducerede strøm modarbejder, så der skal være et minus :) U= - N*dφ/dt


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3 OK,

angående afstanden mellem spolen og magneten, så falder antallet af magnetiske feltlinier med kvadratet på afstanden (eller er det kubus?) det kan jeg ikke huske, så jo længere vi er væk, desto svagere induceret strøm, det kan du jo også sagtens gøre forøg med.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. april 2009 af mathon

N: antal vindinger
B: magnetfeltets styrke
ω: bevægelseshastigheden
A: spolens tværsnitareal, som er konstant for de anvendte spoler

|u(t)| = N*B*ω*A*sin(ω*t+φ)

som kan skrives

|u(t)| = N*B*ω*A*sin(V) = Umax*sin(V)

Når der kun folkeskoleargumenteres ud fra Umax = N*B*ω*A, hvor A er konstant

ses
at
den inducerede maksimalspænding
er proportional
med

     antal vindinger, N
     magnetens styrke, B
     bevægelsens hatighed, ω

hertil
     kommer spændingsforøgelse ved brug af Fe-kerne


Skriv et svar til: Emergency FYSIK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.