Matematik

At finde b i en andengradsligning?

15. april 2009 af Varylen (Slettet)

Har jeg forstået det ret at b=f´(0)???

anyway jeg har fået en opgave der lyder således:

"andengradsligningen x^2+bx+5=0 har to rødder, hvoraf den ene er -1

a) bestem tallet b"

mit svar på denne opgave er:

f(x)=x^2+bx+5=0

f´(x)=2x+b=0

f´(0)=2*0+b=0  <->  =b=0

b=0 

Er dette helt hen i vejret??

Opgave b) lyder 

b) find den anden rod

Dette har jeg fuldstændig svedt ud hvordan man gør? er rod det samme som nulpunkter og skal jeg finde diskriminanten og alt det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2009 af dnadan (Slettet)

Hvorfra ved du, at f'(-1)=0?

-1 er en løsning til ligningen, hvis dette giver 0, dvs:

(-1)^2-1x+5=0 <=>b=...

b) Løs andengradsligningen med den fundne b-værdi, hvor den ene løsning skal være den, som du allerede kender, ellers har du begået en fejl i udregningen :-)


Svar #2
15. april 2009 af Varylen (Slettet)

#1

a) Jeg ved ikke at f´(-1)=0 og har jeg da heller ikke skrevet? eller hvad? 

men forstår stadig ikke hvordan jeg kan finde b ud fra -1?

 b) giver rigtig god mening mange tak =)


Svar #3
15. april 2009 af Varylen (Slettet)

 men meget simpelt: vi har en ligning med forskriften: x^2+bx+5=0 hvor vi ved at den ene rod  er -1... nu skal vi finde b... how to?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2009 af lallenalle (Slettet)

du kan skrive følgende:

(-b ±√(b^2-4*1*5))/2 = -1 (=)

b = 6


Svar #5
15. april 2009 af Varylen (Slettet)

 Okay det kan jeg så slet ikke finde hoved og hale i ? :O


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. april 2009 af dnadan (Slettet)

#5 Det er koefficienterne indsat i løsningsformen for andengradsligningen, som er den virkelig lange vej at gå.

#2 Ved 'f´(0)=2*0+b=0' skriver du netop også f'(0)=0, som intet kender til, og som intet har med opgaven at gøre.

Måden som det lettest løses på, er at x=-1 er løsning til ligningen:

x^2+bx+5=0, heraf er:

(-1)^2+b(-1)+5=0 sand.

Denne løses med hensyn til b og følgende fås:

1-b+5=0 <=> 6=b

b) Nu har du at b=6, heraf:

x^2+6x+5=0, løs denne ligning, og den anden løsning skriver ned.


Svar #7
15. april 2009 af Varylen (Slettet)

 #6

mange tak for hjælpen =) kan godt se nu at det selvfølgelig er sådan det skal gøres ! 


Skriv et svar til: At finde b i en andengradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.