Matematik

Lineær sammenhæng

15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

1) udviklingen i verdens befolkningstal havde i 1960 en årlig vækstrate på 2%, mens den årlige vækstrate i 2004 var 1%
a) bestem fodoblingstiden for væksten i verdens befolkningstal, hvis vækstraten havde fortsat med at være 2% om året efter 1960
= 35
I 2004 var der 6 milliarder mennesker i verden
b) hvor mange vil der være i verden i 2050, hvis væksten fortsætter med at være 1% om året efter 2004?
= 9,48 mia.
i en model for udviklingen i verdens befolkningstal antages det, at der er en lineær sammenhæng mellem vækstraten og tiden (målt i antal år efter 1960)

c) hvornår er vækstraten ifølge modellen nået på 0,1%
Hvordan gør jeg det? Hvis jeg bruger y=ax+b, hvordan finder jeg så værdierne for a og b?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2009 af lallenalle (Slettet)

du skal bruge oplysningerne fra opg1.

du har to punkter i form af 1960 (år 0) og vækst rate på 2%

og 2004 med vækst rate på 1%


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2009 af Isomorphician

Hvis 1960 er år 0 har du to punkter:

(0, 2) og (44, 1)


Svar #3
15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Så... jeg skal bruge regression og får derved: y=-0,0227x+2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2009 af Isomorphician

Ja, eller ved:

a = (y2 - y1)/(x2 - x1), hvis du vil regne det i hånden.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. april 2009 af mathon

brug topunktformlen

(y-y1)/(x-x1) = (y2-y1)/(x2-x1)


Svar #6
15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Okay (: Så gør jeg det istedet (: Den er da også så dejlig simpel.


Svar #7
15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

men.. forstår så ikke helt mit resultat på -0,0227


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2009 af mathon

(y-2)/(x-0) = (1-2)/(44-0)  x>0

(y-2)/x = -(1/44)

y = -(1/44)x + 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2009 af mathon

-(1/44) ≈ -0,022727


Svar #10
15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Men det forstår jeg ikke.. Spørgsmålet lød: "hvornår er vækstraten ifølge modellen nået på 0,1%".. Hvordan kan jeg konkludere det ud fra et negativt tal? 


Svar #11
15. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

VRØVL!

Mente udfra: y = -0,022727x + 2.. Hvad gør jeg så? Sætter 1=x?


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. april 2009 af mathon

0,1 = -(1/44)x + 2


Svar #13
17. april 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Okay (: Så får jeg x=83,6.. så efter 83,6 år?


Skriv et svar til: Lineær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.