Matematik

Matematik A - Optimering :1015

15. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

Hej,

Jeg skal have hjælp til denne opgave - Har siddet med den i 2 timer nu, uden at fatte en bjælde. Har aldrig været god til optimering.

Håber I kan hjælpe :(

Her er den:

Af en strimmel blikplade, der er 60 cm bred, vil man fremstille en vandrende ved at bøje pladen som vist på figuren (linket) http://peecee.dk/upload/view/165174

Vandrendens evne til at transportere vand måles ved træsnitsarealet A.

a) Opstil en sammenhæng mellem x,v og A

b) Hvor stort et stykke skal man bøje om hvis v=90 grader og vandtransporten skal være maksimal?

c) Hvor stor et stykke skal man bøje om, hvis v=120 grader, og vandtransporten skal være maksimal?

d) Hvor stort et stykke - udtrykt ved v - skal man bøje om, hvis v er valgt til en vilkårlig fast værdi mellem 0 grader og 180 grader, og vandtransporten skal være maksimal?

e) Hvilke værdier af x og v giver alt i alt den maksimale vandtransport?

link

Jeg håber at der er nogen der gider at forklare mig hvordan og hvorledes denne opgave skal løses.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2009 af peter lind

Find den lodrette afstand fra bunden til overfladen. Det kan gøres ved at se på trekanten der dannes af den skrå side og en lodret linie fra hvor den skrå side rammer den vandrette bund. Del derefter arealet op i de 2 trekanter og den del, der kun har vandret bund.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2009 af Is this it? (Slettet)

jeg kan desværre ikke downloade din fil.. Men umiddelbart ville jeg tro at du skal opstille en formel for de korteste hypotenuse ved den givende vinkel.. det ville give det største tværsnitsareal..


Svar #3
15. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

okay, så det vil sige sådan her;

2*( 1/2*h*g)*(l*b)=A

Hva så??


Svar #4
15. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

jaman, hvordan skal jeg opstille den formel? Åh please hjælp mig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2009 af Is this it? (Slettet)

det ser sært ud det der.. 2*( 1/2*h*g)= arealet af en firkant 

hvad har du tænkt med denne del af ligningen? *(l*b)=A hvad står l og b for


Svar #6
15. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

Jeg har bare lavede en sammenhæng udefra det #2 har skrevey. l=længde og b=bredde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2009 af peter lind

Den formel du har i #3 er forkert.

Se på den retvinklede trekanten i en af siderne. Hypotenusen er x og  vinklen ved bunden er v-90. Deraf kan du beregne de resterende sider i trekanten.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2009 af Is this it? (Slettet)

tag og se det som en trekant.. that's it.. den korteste hypotenuse i en retvinklet (C) trekant er hvis A og B er 45 grader.. tænk pythagoras ved den første opgave og cos sin relationer ved de næste.


Svar #9
15. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

Okay. Jeg prøver lige.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. april 2009 af kieslich (Slettet)

a. højde: h = x*sin(v),  bund: b + 2x = 60,  A = b*h - 2*½*h*cos(v). Find h og b fra de to første og indsæt i den tredje.

b. I det udtryk for A som du fandt i 1. sætter du v = 90. Differentier A og find maksimum. Det x der giver maksimum er løsningen.

c. samme som b, men nu med v = 120


Svar #11
16. april 2009 af goldenpearl (Slettet)

åh tak! Hvordan løser jeg d og e??


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. april 2009 af kieslich (Slettet)

d. løs dA/dx = 0, v skal bare stå som en konstant, så får du x udtrykt ved v.

e. udtrykket fundet i d sættes ind i A, som så bliver en funktion af v alene. Løs dA/dv = 0 og find v, find derefter x vha udtrykket i d.


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. august 2011 af guzbak

 Hmm.. Forstår ikke hvordan du vil løse d. og e. ?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Opgaven kørte for over 2 år siden.


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. august 2011 af guzbak

 Det kan jeg godt se. Men nu sidder jeg selv med den og ønsker svar, det er da dumt at oprette en ny tråd med samme emne.

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Kalder vi vandrendens bredde b, har vi tværsnitsarealet

A(x) = (b - 2x)·x·sin(180º - v) + 2·(1/2)·x·sin(180º - v)·x·cos(180º - v)

       = (b - 2x)·x·sin(v) - x2·sin(v)·cos(v)

For en fast værdi af v og b = 60 cm skal man da i d) finde maksimum for funktionen A(x) . Og i e) skal man finde den værdi af v, der giver den største maksimumsværdi for A(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. august 2011 af guzbak

 Ja, det var nogen lunde det som jeg også fik ud af svar #10 :) men synes stadig ikke rigtigt at det giver mening..

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man finder maksimum for A(x) ved at løse ligningen A'(x) = 0 , dvs her

A'(x) = b·sin(v) - 2x·(2sin(v) + sin(v)·cos(v) , hvorfor

A'(x) = 0 ⇒ sin(v)·(b - 2x·(2 + cos(v)) = 0 ⇒ sin(v) = 0 ∨ x = b / (2·(2 + cos(v)))


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. august 2011 af guzbak

 At løse A'(x) er jo det som jeg gør i opgave b :)

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

I b) løses det for en bestemt værdi af v , nemlig v = 90º .


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.