Matematik

differentialligning: find forskrift

19. april 2009 af Louise_C (Slettet)

Jeg har en opgave som siger:

funktionen f er løsning til

dy/dx=1/x*y1

og grafen for f går igennem punktet P(1,4)

jeg skal bestemme en forskrift for f.

Mit bud er at jeg skal omskrive ligningen sådan:

x/dx= y/dy + 1

korrekt?

hvad gør jeg herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af peter lind

Hvis du må bruge CAS værktøj bør du bruge det ellers

Jeg går ud fra at når du skriver dy/dx=1/x*y1 mener du dy/dx=1/x*y+1 I så fald se først på ligningen dy/dx=1/x*y som du skal omskrive som du selv er inde på til x/dx=y/dy og integrere på begge side. Derefter skal du gætte en løsning til den fuldstændige ligning. Dette gæt bør være et andet grads polynomium. Dette er ikke helt let at se, så derfor tror jeg at du bør bruge CAS værktøj.

Summen af de 2 løsninger er så den fuldstændige løsning.


Svar #2
19. april 2009 af Louise_C (Slettet)

Du har ret, der skulle have stået + 1.

Nu har jeg integreret x/dx og det giver: 0.5*x2/dx
kan det passe?

Og y/dy +1 interegret giver  0.5*y2/dy+y
jeg anvender TI Interactive.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

På en TI løser du det helt i et hug: desolve(y ' = 1/x*y + 1 and y(1) = 4,x,y)


Svar #4
19. april 2009 af Louise_C (Slettet)

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2014 af nanajen (Slettet)

#3

På en TI løser du det helt i et hug: desolve(y ' = 1/x*y + 1 and y(1) = 4,x,y)

Jeg vil bruge maple til at beregne det ud. Men jeg ved ikke hvordan jeg helt præcis skal skrive det ind. Kan du evt. hjælpe? 

Tak på forhånd


Skriv et svar til: differentialligning: find forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.