Kemi

Termodynamik

19. april 2009 af HUA (Slettet)

Under følgende reaktion:

3 I2(s) + 6 OH-(aq)  -->  5 I-(aq) + IO3- + 3H2O(l)

kan der blive frigivet 154,1 kJ/mol nyttearbejde til omgivelserne. (ΔGθ = -154.1 kJ/mol)

Vil reaktionen forløbe spontant ved standardbetingelser og 25 ºC?

Hvordan kan jeg finde ud af dette?

Håber der er nogen der kan hjælpe.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af Jerslev

#0: Hvad fortæller Gibbsenergien dig normalt?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
19. april 2009 af HUA (Slettet)

At reaktionen forløber mod højre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2009 af Jerslev

#2: Hvis tilvæksten i Gibbsenergi har hvilket fortegn?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
19. april 2009 af HUA (Slettet)

negativt...


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2009 af Jerslev

#4: Ja. Kan du så svare på dit eget spørgsmål nu?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #6
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Nej.. Altså reaktionen forløber mod højre - er det det samme som spontant eller hvad? :s


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2009 af Jerslev

#6: Så skal du ind og kigge på enthalpien, mener jeg den hedder. Altså den energi der betegnes H.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #8
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Altså, når ΔGθ = 0, er reaktionen i ligevægt.

og hvis den er meget større eller mindre, reagerer stofferne ikke rigtig med hinanden...

Er det meningen man skal beregne K? Jeg er forvirret.. :S


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2009 af Jerslev

#8: Jeg kan ikke huske, hvad hhv. S og H hedder. Det ene er entropi og den anden er enthalpi, og jeg kan ikke huske, hvad der er hvad. Du har med udgangspunkt i Gibbsenergien set, at reaktionen kan forløbe mod højre. Så mangler du at udregne, om der skal tilføres energi eller den frigiver energi - altså om reaktionen er endo- eller exoterm.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #10
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Det er H der er entalpi og berskriver om reaktionen er exoterm eller endoterm..

S er entropien og beskriver ordenen i systemet før og efter reaktionen har forløbet.

Så jeg skal beregne ΔHθ for reaktionen?

Og er den spontan når den er endo- eller exotem?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. april 2009 af Jerslev

#10: Endo- og exoterm betyder, om der skal tilføres energi til reaktionen før den kan forløbe, eller om den kan forløbe direkte. Det er også muligt at udregne aktiveringsenergien.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #12
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Jeg har beregnet ΔHθ til at være 17.46 kJ/mol, altså er reaktionen endoterm og der optages varme fra omgivelserne, og opløsningen afkøles.

Men jeg forstår ikke hvad det har med spontanitet at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2009 af Jerslev

#12: Hm. Det kan godt være, at jeg husker mit kemi forkert. Det er efterhånden en del år siden, jeg har haft det. Men jeg husker, at en positiv H giver, at reaktionen ikke er spontan.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #14
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Man kan ikke bare sige, at fordi deltaG er negativ forløber den spontant?


Svar #15
19. april 2009 af HUA (Slettet)

Kunne du evt. også hjælpe mig med følgende spørgsmål:

Det antages, at følgende koncentrationer for de pågældende stoffer i en blanding, er:

[I-] = 0.10 M og [IO3-] = 0.50 M

Ved hvilken pH-værdi vil reaktionen være i ligevægt ved 25ºC?

:)


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. april 2009 af Darwin (Slettet)

#14.

Jo, netop.


Brugbart svar (0)

Svar #17
20. april 2009 af Larsendrengen (Slettet)

#11  Nej det er ikke muligt at udregne aktiveringsenergien udfra disse sparsomme oplysninger. Faktisk er det ret svært at bestemme aktiveringsenergien for en reaktion. Det skal nemlig gøres eksperimentelt !!!


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. april 2009 af Jerslev

#17: Okay. Hvad ved jeg - jeg er blot en ydmyg fysiker, der mener, at kemi kun er løsning af schrødingers ligning. =)

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.