Matematik

isolering ? kort spørgsmål

19. april 2009 af ham-der-pede (Slettet)

hej alle.

Jeg sidder og skal udregne en ligning men mine papire med isolation af opløftede tal og log. er forsvundet. SURPRICE! men jeg ville lige høre om der var en der lige hurtigt ville gi en reminder.

der står i opgaven:

Ved undersøgelse af ørreder i Gudenåen og Randers Fjord har man fundet følgende
model for sammenhængen mellem en ørreds længde og dens vægt:
y=0,00769 * x3,10 ,
hvor x er længden (i cm) og y vægten (i gram).
a) Bestem vægten af en ørred, der har længden 30 cm.
b) Bestem længden af en ørred, der vejer 500 gram.
c) Hvor mange procent vokser vægten, når en ørred bliver 15 % længere?

a er let nok med bare at indsætte meen

hvordan isolerer jeg x  i opg B

og er der en smart ting at gøre i opg c ?

mvh peter

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af peter lind

log(y)= log(0,00769) + log(x3,10)=log(0,00769) + 3,10*log(x)

Sæt x=x0*1,15 og se hvad der sker.


Svar #2
19. april 2009 af ham-der-pede (Slettet)

#1

log(y)= log(0,00769) + log(x3,10)=log(0,00769) + 3,10*log(x)

Sæt x=x0*1,15 og se hvad der sker.

mange tak for det, forstår dog ikke helt hvad der menes til opg c ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2009 af peter lind

log(y)= log(0,00769) + log(x3,10)=log(0,00769) + 3,10*log(x0*1,15)


Svar #4
19. april 2009 af ham-der-pede (Slettet)

 
#1

log(y)= log(0,00769) + log(x3,10)=log(0,00769) + 3,10*log(x)

----

men der er x jo ikke isoleret helt.. hvordan får jeg den ud af log ?? Altså hvordan flyttes tallene over


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2009 af morell18 (Slettet)

jeg går ud fra at du har en ti-89. til opgave b skriver du følgende på lommeregnern tryk først F2 og så solve(0,00769*x^3,10=500,x) så finder din lommeregner x for dig  X=35,69

c) Fy=Fx^a    Fy=1,15^3,10=1,54-1=0,54=54%


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

Man kan også: 500 = 0,00769*x3,1  ⇔ 500/0,00769 = 65019,5 = x3,13,1√(65019,5) = x


Svar #7
19. april 2009 af ham-der-pede (Slettet)

#5

c) Fy=Fx^a    Fy=1,15^3,10=1,54-1=0,54=54%

hvad menes der med Fy = fxa ???


Skriv et svar til: isolering ? kort spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.