Matematik

Finde forskrift for vendetangent

21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hejsa.

Jeg skal finde forskriften for vendetangenten i funktionen -x3 +8x2 + 20x

Jeg har differentieret den og fundet vendetangenten til at være -6x + 16 men ellers går jeg i stå. Jeg skal nemlig finde vendetangenten ved beregning og uden lommeregner eller lignende.

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#0 En vendetangent er når en graf kommer til en sted hvor hældningen er nul, på den ene side af dette punkt er grafen stigende og på den anden side faldende. Når du har bestemt dette punkt, bruger du bare tangentligningen ...
 


Svar #2
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Kunne du ikke vise mig et eksempel? ikke nødvendigvis ud fra min funktion men så en anden?

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#2 bestem de x hvor f'(x)=0 og lav et "sildeben" brug derefter #1 til at bestemme det punkt der er vendetangent i ...


Svar #4
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Jeg har fundet punktet der er vendetangent i og kan også godt finde ud af det, problemet starter bare når jeg skal bestemme forskriften. Måske misforstår jeg?


Brugbart svar (2)

Svar #5
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#4 tangentligningen hedder y=f'(x0)(x-x0)+f(x0) hvor x0 er punktet hvor vendetangenten antages i ... Bare indsæt ...


Svar #6
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Du kan ikke komme med et eksempel med tal? Jeg kan nemlig ikke helt se det for mig med formlerne.


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#4 hov jeg tror jeg har misforstået dig ... det er den skrå vendetangent du søger ikk (jeg har skrevet om vandrette i #1 sorry :) .... er du sikker på at ligningen bliver -6x + 16?


Svar #8
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Nå okay:d Jeg skal finde forskriften for den almindelige vendetangent på formlen y = ax + b

Den bliver faktisk 6x+16 men ellers ja:-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#8 hmmm ... det får jeg ikke

f(x)=-x3 +8x2 + 20x

f'(x)=-3x2+16x+20

f''(x)=-6x+16

f''(x)=0 ⇒ x=16/6=8/3 ⇒ f'(8/3)=124/3 og f(8/3)=2464/27 hvoraf

y=124/3*(x-8/3)+2464/27≈41,33*x-18,96


Svar #10
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Aha så man finder egentlig vendetangenten på samme måde som man finder en almindelig tangent ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#10 jeps ... dog skal du huske på at der kun er (skrå) vendetangent når f''(x0)=0 og f'(x0)≠0

... et spørgsmål til dig: Når I skriver vendetangent, er det så altid de skrå? Ved du det?


Svar #12
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Ja altså her på HHX er en vendetangent altid den skrå. Har kun set få eksempler på en vandret og desuden er vendetangenter på HHX et meget begrænset område. Vi har meget lidt om det og ellers er det pensum til A niveau (jeg har b)

Mvh Louise


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

Okay tak for svaret ... ligninger for de vandrette er jo heller ikke særlig interessante, da f'(x0)=0 .. :)


Svar #14
21. april 2009 af LouiseLG (Slettet)

Nej det er jo rigtigt:-)

Tak for hjælpen forresten:-)


Skriv et svar til: Finde forskrift for vendetangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.