Matematik

rentefod og procent

21. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

Jeg vil meget gerne bede om hjælp til følgende opgaver, da jeg simpelthen ikke kan finde ud af dem:

En pengeudlåner tilskriver rente hvert kvartal. Han låner 16000 kr. ud og ønsker 2 år efter at få tilbagebetalt 23000 kr. Hvad er den kvartalsvise rentefod?

og næste opg:

Den 4-årlige tilvækst for en eksponentiel udvikling er 40%, og desuden er f(2) = 4,2. Bestem en forskrift for f.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2009 af Youngmann (Slettet)

Du bruger renteformlen til det første.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2009 af keg (Slettet)

#1 som siger at : kn=k0*(1+r)n    kn er slutbeløbet, k0 er startbeløbet, r er rentefoden, dvs renten i % omskrevet  og indsat i formlen som decimaltal (ex. 5%=0,05) og n er antal rentetilskrivninger. I din opgave skal du finde r eller (1+r), da de andre størrelser er kendte.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2009 af mathon

2 år er 8 kvartaler

23000 = 16000*(1+r)8

.........

f(xo) = yo = b*axo

1,4*yo = b*a4+xo = a4*(b*axo) = a4*yo

1,4 = a4

a = 4√(1,4) = 1,08776

hvoraf
y = b*1,08776x
og
4,2 = b*1,087762    hvoraf b beregnes
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2009 af keg (Slettet)

Opgave nr 2: da der er tale om en exponentiel udvikling, skal vi benytte flg. formel: f(x)=b*ax ,  vi får indirekte opgivet 2 punkter på denne kurve og det er tilstrækkeligt til at bestemme kurvens ligning.

1. punkt  f(2)=4,2= b*a2

2. punkt f(4)= 1,4= b*a4, fordi tilvæksten efter 4 år er 40%=0,4, altså 1 ved start tidspunktet og plus 0,4 efter de 4 år

dermed har du to lign. med to ubekendte og den nemmeste måde at løse dette på er at dividere den ene med den anden, hvorved b kan forkortes væk, og a er eneste ubekendt


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2009 af keg (Slettet)

#3 tror ikke du har helt ret i dette. Du benytter ikke den ene oplysning om at f(2)=4,2 og det er yderst sjældent at opgavestiller giver for mange oplysninger

Sorry, havde ikke set din sidste udregning på daværende tidspunkt


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2009 af mathon


Svar #7
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

Tak alle sammen. Men angående opg. 1. så forstår jeg ikke hvordan man finder(1+r)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2009 af mathon

16000*(1+r)8 = 23000                    divider med 1000 på begge sider

16*(1+r)8 = 23                              divider med 16 på begge sider

(1+r)8 = (23/16)                            opløft i 1/8 på begge sider

1+r = (23/16)1/8                            træk 1 fra på begge sider

r = (23/16)1/8  - 1                          omregn decimalbrøken til pct.

p = 100*r


Svar #9
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

mange tak (:


Svar #10
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

opg 2: Jeg skulle gerne ende op med dette resultat: f(x) = 3,55 * 1,088^x. Men jeg kan slet ikke komme frem til det? :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2009 af mathon

nederste linje i #3 videreført:

4,2 = b*1,087762

b = 4,2/1,087762 ≈ 3,55


Svar #12
25. april 2009 af Rikke FF (Slettet)

takker (:


Skriv et svar til: rentefod og procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.