Matematik

potensfunktion og find a

21. april 2009 af biqqu (Slettet)

Jeg har en opgave hvor jeg har 2 puntker angivet, MEN jeg ved ikke hvilken formen jeg skal bruge for at finde a - når der er tale om en potensfunktion.

Jeg kender formlen for den linære og den eksponentielle - men mindes ikke at have lært formlen for potensfunktionen i skolen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2009 af Youngmann (Slettet)

Den minder meget om den lineær:

log(Y2) - log(Y1) / log(X2) - log(X1)


Svar #2
21. april 2009 af biqqu (Slettet)

#1 skal den skrives sådan op? Hvorfor skrive log??


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2009 af eightx2 (Slettet)

#1 Husk parenteser.

(log(y2)-log(y1))/(log(x2)-log(x1))


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2009 af Youngmann (Slettet)

Det ville være smartere at skrive den med brøkstregen.  - Hmmm....ja... ingen idé :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2009 af Youngmann (Slettet)

#2: Ja, når man taster det ind på lommeregner :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2009 af Dynin (Slettet)

#1 er du sikker på denne ? Dette er til den eksponentielle ikk?

#0 du har to punkter, en ligningen med to ubekendte .... skriv det op med punkterne indsat; så har du to ligninger med to ubekendte ... AT regne


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2009 af Youngmann (Slettet)

#6: Ja, jeg er sikker på, at formlen i #1 tilhører potensfunktionen.


Svar #8
21. april 2009 af biqqu (Slettet)

#6 skal jeg så bruge "de lige store koefficienters metode"/"substitutionsmetoden"?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2009 af keg (Slettet)

Potensfunktion ser således ud: y=f(x)=b*xa     ( til forskel fra en exponentialfunktion, som ser således ud:y=f(x)=b*a)  når man har opgivet 2 punkter i en pot.funkt.er det blot at indsætte disse og dividere den ene ligning  med den anden hvorved b udgår og der fremkommer en værdi (tal) som er lig med na hvor n er et tal


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2009 af mathon

...eller skrevet

y2 = b*x2a

y1 = b*x1a                                   som ved division giver - som anvist i #9

(y2/y1) = (x2/x1)a                 som logaritmeres

log((y2/y1)) = a*log(x2/x1)     hvoraf a isoleres

a = log(y2/y1)/log(x2/x1) = ln(y2/y1)/ln(x2/x1)

som grundet logaritmereglerne
er i overensstemmelse med anvisningen i #3


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2009 af mathon



Brugbart svar (0)

Svar #12
22. april 2009 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. april 2009 af mathon

min on-line-forbindelse gik død i 6 minutter
og indsatte efterfølgende det samme indlæg tre gange


Skriv et svar til: potensfunktion og find a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.