Matematik

10 talslogaritmen og ph-værdi

23. april 2009 af STOREtun (Slettet)

 Jeg har fået en opgave der lyder:

Redegør for relavante egenskaber ved 10 talslogaritmen i forbindelse med pH-beregninger

og jeg har et spørgsmål der lyder: wtf? - jeg vil gerne have hjælp =D

eller bare et link hvor man kan læse om det, kan intet finde via google... :S

tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2009 af mathon

alle tal t>0
kan skrives
t = a*10k , 1 ≤ a < 10 og k er hel

hvoraf

log(t) = log(a*10k) = log(a) + log(10k) =       m          =           k   
                                                         mantissen       karakteristikken

her er
0 < m ≤ 1 og k hel
.........

anvendelse i kemi:
[H3O+] i fortyndet vandig opløsning er af størrelsesorden a*10-n , 1 ≤ a < 10 og n>0

log([H3O+] = m - n = -n + m < 0   som oftest

det er upraktisk altid at skulle huske minus-fortegnet
hvorfor
man definerer
pH = -log([H3O+]) = n - m > 0      som oftest


Svar #2
23. april 2009 af STOREtun (Slettet)

 og på dansk? xD


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2009 af mathon

...hvad er for STORT
til
STOREtun?


Svar #4
23. april 2009 af STOREtun (Slettet)

 erm... en XL t-shirt? - men tilbage til kemi/mat'en - forstår ikke hvad du har skrevet


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2009 af mathon

kort eks. på "dansk"

oxoniumion-koncentrationen [H3O+] = 1,789456*10-6   hvad vanskeligt kommunikeres
                                                                          og næppe huskes ret længe

pH = -log(1,789456*10-6) ≈ 5,7                               hvad let kommunikeres
                                                                          og måske kan huskes


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2009 af Darwin (Slettet)

H3O+-koncentrationen angiver surheden af· en væske. Men da H3O+-koncentrationerne ofte er meget små tal (det er træls at arbejde med meget små tal!) valgte man i sin tid at tage logaritmen til H3O+-koncentrationen i stedet for, således man typisk fik et tal i intervallet -14 og 0 (disse tal er nemmere at arbejde med!). Men da kemikere hader minustegn har man så valgt at forkaste minustegnet ved at definere pH som den negative logaritme (co-logaritmen) til H3O+-koncentrationen.

Så per definition: pH = -log[H3O+].

Og som svar på #0, så er det relevant at understrege, at idet en væske falder ét pH-trin (eks. fra 5 til 4), så tidobles H3O+-koncentrationen (fra 1·10-5 til 1·10-4).


Svar #7
23. april 2009 af STOREtun (Slettet)

Okay, jeg kigger lidt på det :)

Måske du ville være så elskværdig at fortælle mig hvordan pH-værdien kan udledes af denne formel? 

y = -log( (0,001025-0,100x) / (0,031+x) )

Fik bare tallene oplyst, men har fundet ud af at den ser sådan ud (så ved du hvad tallene er)

y = -log( (V(NaOH) - c(NaOH) x) / ( V(HCl)+x) )


 


Skriv et svar til: 10 talslogaritmen og ph-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.