Matematik

Medianernes skæringspunkt

26. april 2009 af IdaJen (Slettet)

  Håber nogen kan hjælpe:

Find koordinaterne til medianernes skæringspunkt i en trekant, hvis vinkelspidser har koordinaterne (a1,a2), (b1,b2) og (c1,c2)

Jeg ved at punktet er:

1. koordinat = middelværdien af de tre 1. koordinater

2. koordinat = middelværdien af de tre 2. koordinater

men hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2009 af peter lind

Lad trekanten være ABC. Stedvektorene OA(x1,y1), OB(x2,y2) og OC(x3,y3) Midtpunktet  for siden AB og AC er middelværdierne for deres koordinater altså( (x1+x2)/2, (y1+y2)/2) for AB tilsvarende for AC. En vektor der går fra midten af af AB til C har så koordinaterne (x3-(x1+x2)/2, y3-(y1+y2)/2). Du kan bruge dette til at finde en ligning for midtnormalen. Du kan tilsvarende finde ligningen for de andre midtnormaler. Løs de tilsvarende ligninger og du finder skæringspunktet for midtnormalerne. 


Svar #2
27. april 2009 af IdaJen (Slettet)

 Jeg forstår ikke rigtig, hvordan jeg for det til at give medianernes skæringspunkt=((a1+b1+c1)/3),((a2+b2+c2)/3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2009 af peter lind

Midtpunktet af siden AB er ½(a1+b1, a2+b2) Vektoren fra dette punkt til C er (c1-½(a1+b1), c2-½(a2+b2))

Skæringspunktet mellem midtnormalerne kan så skrives som ½(a1+b1, a2+b2) + t(c1-½(a1+b1), c2-½(a2+b2)). Du kan skrive det samme op for de andre midtnormaler, hvilket giver nogle ligninger du må løse. Jeg gør det her lidt nemmere idet jeg ved at t=1/3. Sætter jeg det ind får jeg at koordinaterne for skæringspunktet er ½(a1+b1, a2+b2) + (c1-½(a1+b1), c2-½(a2+b2))/3 = (a1+b1+c1, a2+b2+c2)/3. Du kan kører det samme igennem for de andre midtnormaler eller blot se at resultatet er symmetrisk i koordinaterne og derfor ved bogstavombytning vil give samme resultat.


Skriv et svar til: Medianernes skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.