Debat

Kvinder i naturvidenskab (valg af studium)

01. maj 2009 af Trynde (Slettet)

I lang tid har naturvidenskab været forbeholdt mænd. Nu lader det til, at flere kvinder søger ind på naturvidenskabelige studieretninger og uddannelser.

Mener I, at mænd naturligt er bedre til naturvidenskab end kvinder?

Og har du som pige/kvinde nogensinde overvejet at læse naturvidenskab? Hvorfor/hvorfor ikke?


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. maj 2009 af peter lind

Det er i høj grad at overdrive, når du siger at naturvidenskab er forbeholdt mænd. Tænk bare på Marie Curie. Hendes datter fik også nobelprisen. Det var også en kvinde, der fik nobelprisen i forbindelse med opdagelsen af fission. For nylig har en dansk kvinde fundet ud af at stoppe lyset. Når man har sagt det må det også siges at det er mænd der er flest af inden for fysik og matematik. Jeg ved ikke hvordan det ser ud inden for kemi og biologi. Det er svært at svare på om mænd er bedre end kvinder. Forskellen i antallet kan sandelig godt skyldes interesse. Man ved at når man måler evnerne i IK test, så er spredningen større for mænd end kvinder. Det betyder at der er relativt flere mænd i toppen; men også flere der klarer sig elendigt.


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. maj 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

#1

I Italien er fysik et kvindedomineret fag, der opfattes som værende humanistisk.

Jeg er ret overbevist om, at kvinder og mænd har forcer der kan bruges i alle fag, og vi er bedst, når vi supplerer hinanden. Desværre påvirker den kulturelle kontekst vi befinder os i for meget, men det har intet med talent at gøre.


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. maj 2009 af peter lind

Hvor har du det fra Italien fra?. Jeg er ellers helt enig i at vi skal supplere hinanden.


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. maj 2009 af blackduck (Slettet)

#0

Har du nogen speciel grund til at starter debatter som denne? :)

Mænd har, i alle mulige afskygninger, en tendens til at være meget mere ekstreme, excentriske osv. Det forholder sig jo også således, at videnskaber der ellers er domineret at kvinder tit og ofte har mandspersoner som de absolut mest betydningsfulde figurer gennem historien. Dette gælder også i høj grad for naturvidenskab, hvor et sted mellem 0 og 1 kvinde har bidraget med skelsættende nyskabelser.

Set i det perspektiv, at vi ikke allesammen kan revolutionere menneskets verdensopfattelse er kvinder selvfølgelig ikke spor dårligere til naturvidenskab end mænd. Det er formegentligt mere et spørgsmål om interesse, at der stadig i nogle naturvidenskaber er en stor overvægt af mænd. Det er kun godt, at kvinder i stigende grad vælger en naturvidenskabelig vej hvis det er hvad de brænder for.

#1

Matematik (som universitetsudannelse) er ikke særlig mandsdomineret. Der er andre naturvidenskaber, særligt datalogi, men også som du skriver tildeles fysik, hvor der til gengæld stort set kun er mænd.

#2

Hvad mener du med, at fysik opfattes som humanistisk? I en klassificering ala naturvidenskab - samfundsvidenskab - humanvidenskabelig - sundhedsvidenskabelige - tekniske videnskaber osv. giver det da absolut ingen mening at kalde det humanvidenskabeligt.

Det med kvinder er dog helt korrekt, ligesom jeg engang læste en artikel om, at mange havde en klassisk-sproglig "studentereksamen" inden de begyndte på fysik.


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. maj 2009 af peter lind

#4 Gå ind på Københavns universitets hjemmeside. Af det videnskabelige personale på 68 personer var 7 kvinder og 4 kunne ikke bestemmes på grund af fremmedartede navne. På Århus universitets hjememside på forsiden er der en beklagelse af at der er for få kvinder.

Disse 2 universiteter udgør ikke just hele verden; men resultatet for KU er meget markant, og udtalelesen fra Århus dækker nok mere unuversitetsverdenen end specielt Århus universitet.


Svar #6
04. maj 2009 af Trynde (Slettet)

#2 Lyt evt. til dette radioindslag: www.dr.dk/P1/P1Morgen/Udsendelser/2008/05/28/095840.htm

#4 Jada :) Det er efter min mening en vigtig diskussion - især på denne tid af året, hvor mange skal til at vælge uddannelse.

I gymnasiet er der en overvægt at piger - ca. 60-70% piger og 30-40% drenge. Selv i mange af de naturvidenskabelige studieretninger er der en ligelig fordeling mellem drenge og piger. Vil det i de kommende år have en indflydelse på kønsfordelingen på de naturvidenskabelige uddannelser?

Set på jobmuligheder er der klart en fordel ved at være fx ingeniør i forhold til cand.hum. i litteraturvidenskab. Har det en indflydelse på pigers valg af uddannelse?

(Disclaimer: Jeg læser ikke selv naturvidenskab, men journalistik. Så er ikke meget bedre end de andre piger - så at sige :))


Brugbart svar (2)

Svar #7
11. maj 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

#3#4

Jeg hørte for nogle år siden en udsendelse i radioen om at fysik i Italien blev som et humanistisk fag, og desuden var domineret af kvinder. I kan prøve google.

#4

Jeg vil tro, at oplysningstidens store videnskabsmænd har været medvirkende til opfattelsen, da videnskaberne dengang blev anskuet anderledes.


Brugbart svar (3)

Svar #8
11. maj 2009 af peter lind

#7 Du må være meget forsigtig med hvad du høre om videnskab fra journalister. Deres viden om det det skriver er meget overfladisk, og de er også mere interesseret i at komme med en god historie end at sikre sig at historien er sand.


Brugbart svar (2)

Svar #9
11. maj 2009 af Eksamenshaj. (Slettet)

Ved du hvad, jeg er 32 år gammel, så jeg ved godt, når noget er sagligt, pretendiøst eller ok.


Brugbart svar (2)

Svar #10
28. maj 2009 af PrikkexD (Slettet)

Jeg er pige/kvinde og har den naturvideskabelige linje,

Vi er 20piger og 10 drenge, så det passer meget godt med hvad du skriver at der kommer flere og flere piger.

Dog synes jeg ikke du kan generaliserer på den måde, der vil altid være nogle der er bedre til noget, og nogle der er bedre til noget andet, og det har intet med kønnet at gøre.. :)


Skriv et svar til: Kvinder i naturvidenskab (valg af studium)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.