Almen studieforberedelse (AT)

Historie som samfundsfagligt fag?

04. maj 2009 af JoachimD (Slettet)

Jeg skal til AT-eksamen om en uge, og jeg er derfor ved at udforme mit talepapir. Jeg har valgt en fagkombination af engelsk og historie, og dette betyder altså, at historiefaget tilhører det samfundsfaglige fakultet, idet engelsk jo tilhører det humanistiske fakultet.

Mit spørgsmål er så, hvad der ligger i dette - historie som samfundsfagligt fag. Hvordan adskiller det sig fra det traditionelle historiefag? Er der noget jeg skal være opmærksom på - teori, metode etc.? Skal jeg stadig anvende kildekritisk analyse? Skal jeg anvende teorier fra mine bøger fra samfundsfag - inddrage sociologi, international politik, økonomi etc.? Hvordan med forholdet mellem individ/samfund?

Håber I kan hjælpe til at besvare nogle af mine spørgsmål - mine lærer lader, ironisk nok, heller ikke helt selv til at kende forskellen mellem historie som humanistisk fag og historie som samfundsfagligt fag - i hvert fald forklarer de det meget ringe.

Henvis endelig gerne til forklarende hjemmesider (har været inde og kigge på bl.a. dette link: http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/henrik179.html, men igen er det alt for uspecifikt.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2009 af Tine-chiika (Slettet)

Hej :)

Du kan stadig anvende kildekritik, idet engelsk stadig vil gå ind under humanioras fakultet... Når du skriver

historie som samfundsfagligt fakultet, skal du blot lægge mere vægt på selve den

samfundsfaglige metode(altså ikke indholdet), så du bruger samfundsfaglige modeller, og analyserer

talmateriale og tabeller som du gør i samfundsfag,  og lader disse modeller have relevans i forhold til den

historiske kontekst som du undersøger..


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. maj 2009 af sofieritz (Slettet)

Hej kunfuis.

Jeg har præcis samme problem som dig. Jeg har dog bare religion og historie, men jeg er også meget i tvivl omkring den samfundsvidenskabelige metode i historie. Jeg er lidt bange for at få hug af lærer og censor for ikke at have nok samfundsvidenskab og dermed nærmest kun have humaniora.

Jeg ville bare lige opfordre flere til at hjælpe os?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. maj 2009 af sofieritz (Slettet)

Kig på de her link. Jeg synes de giver en okay forklaring :)

http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/schouoern.html

www.hj-gym.dk/fileadmin/filer/Fagenes_filer/Historie/Historie_og_historisk_metode.doc
 


Svar #4
19. maj 2009 af JoachimD (Slettet)

Hej Tine.

Ok, ja - men det er stadigt et problem, fordi at humanioren kommer til at fylde for meget i min opgave, synes jeg - selv hvis jeg inddrager samfundsfaglige begreber og teorier. Føler jeg bliver nødt til at erkende at jeg har begået en fejl på eksamensdagen, og bede dem se bort fra den kildekritiske analyse i synopsen, og i stedet præsentere materiale i forbindelse med det samf.v. arbejde.

Hej Sofie, tak for henvisningerne. Vil kigge på dem, når jeg får tid.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. maj 2009 af Tine-chiika (Slettet)

Hej igen

Nej det synes jeg ikke du skal gøre, men det giver point at være selvkritisk og nævne at du burde have have brugt f.eks. nogle tabeller/statistikker(altså arbejde kvanlitativt) men du synes det var svært at finde nogen som passede til emnet.. men hvis du vil gøre det godt, bør du kigge på nogle teorier inden for det samfundsfaglige fakultet... der findes jo masser af dem, f.eks. indenfor sociologi, hvor du kan finde mange som er lignende med humaniora, men hvor du kan putte dem ind under samfundsfag..
men jeg ved ikke hvilket emne du har??


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. maj 2009 af Tine-chiika (Slettet)

*kvalitativ


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. maj 2009 af Høgenhaven (Slettet)

 * kvantitativ er det godt nok. Jeg ved ikke hvilket emne du har, men jeg har haft samme problem. Der har åbenbart været noget med det historie i år. Men brug teori, så er du helt sikker, ellers se om du kan finde nogle tendenser i samfundet, som du kan generalisere ud fra. Jeg bruger i min opgave om korstogene civilisationernes sammenstød - hvis du nu havde det emne.


Svar #8
25. maj 2009 af JoachimD (Slettet)

Hej igen!

Mange tak for jeres svar. Jeg har nu været inde og læse på emu's hjemmeside, og det lader til, at jeg godt kan anvende kildekritisk metode i det samfundsfaglige historiefag sålænge jeg bruger det til at sige noget om samfundsforhold. Jeg tror derfor, at jeg vil lade det indgå i min opgave som kvalitativ data, OG yderligere inddrage noget kvantitativ data (har fundet nogle gode statistikker). 

Om mit emne: Jeg har læst en roman af Joseph Conrad, mørkets hjerte, (skrevet i 1902, under stormagtsimperialismen) hvori han kritiserer den europæiske kolonisering af de oversøiske lande. Jeg har vil så komme ind på baggrund, steder i romanen hvor kritikken er tydelig, og endelig vil jeg undersøge om kritikken kan underbygges historisk; om de fiktive forhold er forenelige med de historiske forhold.

Havde oprindeligt tænkt på historiefaget som et humanistisk fag, og det havde også gjort min opgavebesvarelse nemmere. MEN har tænkt mig at inddrage teorier om udenrigspolitiske mål (hjælper til forståelse af hvorfor man førte imperialistisk politik), teori om forholdet mellem blød og hård magt i 1902, den idealistiske og realistiske teoriretning og merkantilisme og verdensystemteorien (med fokus på kapitalismen).

Hvis der er andre samfundsfaglige teorier, som I kan se er anvendelige under mit emne er i MERE end velkomne til at skrive.

Høgenhaven: Havde også tænkt på at inddrage Samuel P. Huntington, men der er bare ikke tale om civilisationsSAMMENSTØD på samme måde.

På forhånd mange tak


Skriv et svar til: Historie som samfundsfagligt fag?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.