Matematik

Differential ligning

06. maj 2009 af roz (Slettet)

Hej alle,

jeg sidder lige og læser op til en skriftlig mat eksamen jeg skal op til imorgen.

Har dog et problem med en opgave som jeg gerne ville have lidt hjælp til at løse. Opgaven lyder:

Accelerationen a er givet ved 10-0.5V hvor V er farten i m/s. Ved at skrive a som en differential, find en generel formel for farten V ud fra tiden t.

Jeg er helt på bar bund. Sidder og roder rundt i integraler og acceleration, velocity osv.! Så jeg søger en der lige hurtigt kan løse den for mig og forklare hvordan :)

BTW: Facit listen siger V = 20 - Ae-0.5t


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Acceleration er hastighedsændring pr. tid, altså:

a = dV/dt. Prøv at bruge det.


Svar #2
06. maj 2009 af roz (Slettet)

Hehe så meget er jeg os kommet frem til.. Men det er så der jeg bliver totalt forvirret! Har aldrig kunnet finde ud af de her opgaver hehe, os derfor jeg lige har besluttet mig for at lære det :p

Min umiddelbare ide var at sige a = dV/dt = 10-0.5V

og derfor V (ds/dt?) = integralen af (10-0.5V) men det giver jo ikke mening når man ikke har t i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Efter at have skrevet dV/dt = 10-0,5V kan du vist ikke komme videre ren analytisk uden at gætte. Seperation af de variable virker ikke, så du bliver nødt til at bruge CAS.


Svar #4
06. maj 2009 af roz (Slettet)

#3: CAS?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Lommeregner eller computer.


Svar #6
06. maj 2009 af roz (Slettet)

#5: Hmm der står at den skal kunne løses uden brug af nogen af delene.. Ingen ideer fra din side?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Gæt en løsning (tilfældigvis gæt på den korrekte. =))


Svar #8
06. maj 2009 af roz (Slettet)

#7: Ud fra hvad? Er som sagt komplet forvirret mht. disse opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Min gamle bog fra gymnasiet omtaler din ligning som et bestemt tilfælde. Den finder ikke løsningen algebraisk.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Ud fra et kvalificeret gæt - hvilken funktion kunne tænkes at opfylde den differentialligning?


Svar #11
06. maj 2009 af roz (Slettet)

#10: Haha jamen jeg aner ikke hvor jeg skulle få et kvalificeret gæt fra :p


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

#11 Håb på noget guddommelig inspiration :P Eller prøv med noget eksponentiel funktion ;)


Skriv et svar til: Differential ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.