Matematik

hvordan bestemme gradtal ml. xy-planen og linjen m

10. maj 2009 af nanna_ya2 (Slettet)

 Hej sidder med denne opgave 

linjen m: (x,y,z) = (-1,2,3) + s*(-2,4,1) 

jeg skulle beregne skæringspunktet mellem linje og xy-plan 

Har sat z=0  og sat parameterfremstillinge ind i planens ligning: 

solve(x=-2s-1 and y=4s+2 and 0=s+3, {x,y,s}) 

s = -03,  x = 5  og y = -10 

 - Bestem gradtallet for den spidsevinkel mellem m og xy-planen

 OG 

På linjen m ligger pkt. pm således at vektor BP er vinkelret på m.   --> B(-10,6,11)

 -Beregn koordinatsæt til P 

Den allervigtigste er den med gradtallet. Håber en eller anden kan hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af lallenalle (Slettet)

du skal finde normalvektoren til xy planen, hvilket self er z-aksen altså f.eks. (0,0,1) 

du finder herefter vinkelen mellem retningsvektor for linjen og normalvektor for plan. da du skal finde den spidsevinkel skal du i tilfældet af at dit reusltat bliver mindre en 90 grader gøre følgende: 

w =90 grader - v 

hvis du får en vinkel der større end 90 grader skal du 

w = v-90 grader  


Svar #2
10. maj 2009 af nanna_ya2 (Slettet)

 ok mange tak, men hvorfor er det self z-aksen der er normalvektor til xy-planen ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2009 af lallenalle (Slettet)

da den jo står vinkelret på x og y aksen :)


Svar #4
10. maj 2009 af nanna_ya2 (Slettet)

 ok. så normalveltoren en 0,0,1 

så finder jeg vektor rn


Svar #5
10. maj 2009 af nanna_ya2 (Slettet)

 jamen så giver vektor r prik vektor n = 1 

Så skal jeg tage længden af vektor n og længden af vektor r 

dette får jeg så til 

l n l = √1

l r l = √21

bruger følgende formel: cos(w) = 1 / √(21*1) = 0,218218

tager cos-1(0,218218) = 77,39 grader

trækker det fra 90 grader og får 12.6 grader --> detter er altså den spidsevinkel mellem linjen og xy-planen

Ser det rigtigt ud ? bare fremgangsmåden ??  


Skriv et svar til: hvordan bestemme gradtal ml. xy-planen og linjen m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.