Almen studieforberedelse (AT)

Diskursanalyse og psykologiske metoder

10. maj 2009 af katrine6710 (Slettet)

Hej alle. Beklager hvis jeg poster det samme indlæg to gange, har lidt tekniske problemer

1. Jeg skal lave en diskursanalyse af en af Obamas taler. Hvordan gør jeg det? Jeg har læst mig frem til, at man skal redegøre for hans verdensopfattelse og iscenesættelse af virkeligheden. Hvilke begreber kan jeg inddrage? Skal jeg finder citater hvor man eksempelvis ud fra hans ordvalg kan argumentere for hans holdning til et givent emne?

2. Jeg skal belyse de konsekvenser krig har for individet. Hvilke psykologiske metoder kan jeg bruge?

God søndag

Katrine


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af FredeW (Slettet)

Diskursanalyse er et begreb, der kan dække over mange forskellige fremgangsmåder, så derfor er der ikke nogen rigtig måde at gøre det på. Nogle måder er meget komplicerede, mens andre er nemmere at gå til. Jeg synes, din ide virker meget fornuftig, men jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med "begreber jeg kan inddrage"?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2009 af klotte (Slettet)

ad 2 ...

psykologisk traumeteori kan bruges.Post traumatisk Stress ?

I processen hvor der skabes fjender eller OS og DE ANDRE tænkning er der en masse gruppepres og flokmentalitet at skrive om. Individet bliver nødt til at distancerer sig fra egne følelser og overbevise sig selv om at noget er nødvendigt i en " højere sags tjeneste. At flokkens overlevelse er vigtigere end individet.Her skal du have fat i gruppespykologien

Noget stressteori kan også anvendes da konstant forsvarsposition giver et højere fysiologisk pres.


Svar #3
11. maj 2009 af katrine6710 (Slettet)

Tusind tak for jeres svar begge to!

FredeW: Jeg overvejede om begreber som realisme og idealisme kunne indrages?

Klotte: Kender du nogle gode bøger der behandler de emner og teorier? :) Det lyder meget fornuftigt!


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2009 af klotte (Slettet)

Du må hellere selv gå på bibliotektet ....der er et utal af bøger.

ØH det er politiske taler ik.....derfor næppe noget med realisme......polulisme kunne være et bud ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2009 af FredeW (Slettet)

Katrine: Du tænker på IP-teorierne? I så fald: det mener jeg godt du kan (forudsat selvfølgelig at talen handler om international politik), men det skal ikke være analysebærende, hvis du forstår hvad jeg mener. Din opgave er ikke at finde ud af om Obama er "idealist eller realist", men begreberne kan samtidig godt bruges til at beskrive den måde han taler på.

Tag eksempelvis dette citat fra hans indsættelsestale:

As for our common defense, we reject as false the choice between our safety and our ideals.

Mange realistisk inspirerede teoretikere vil hævde, at der ikke, når det virkelig gælder, er plads til idealer i sikkerhedspolitikken, men Obama siger jo nærmest det modsatte her. Det, du så kan se på, er hvilke effekter man kan forvente, at et sådant udsagn kan få (især når udsagnet så kobles sammen med de andre udsagn om sikkerhedspolitik Obama kommer med). Kunne man forestille sig, at en generel ændring i alene den amerikanske sikkerhedspolitiske diskurs fra Bush til Obama (og fra slyngelstat, "hvis I ikke er med os, er I imod os" osv. til "Amerika vil gerne være ved med alle lande") kunne påvirke andre lande i retning af samarbejde?

Det er dog vigtigt at huske på, at udenrigspolitik ikke alene udgøres af ord, men også af handlinger. Det er en af grundene til, at man ikke alene ud fra en tale kan placere præsidenter i den ene eller den anden teoretiske boks.

Der findes i øvrigt flere diskursanalytiske metodebegreber, du kan kigge på, hvis du har lyst, men niveauet er dog nok en del over det typiske gymnasieniveau (bare ment som en lille advarsel :-)). Se f.eks. http://sociologiskforum.dk/forum.vis.asp?id=1498&svar=4, hvis du er interesseret


Svar #6
11. maj 2009 af katrine6710 (Slettet)

Det er talen ved sejrssøjlen i Berlin jeg skal tage udgangspunkt i. Og den fokuserer jo på udenrigspolitik og samarbejde landene imellem :) Så jo, international politik. Jeg ved ikke hvad IP-teorierne er? Jeg er klar over at det ikke skal være analysebærende, men jeg kan vel evt. godt bruge det som et led i min diskursanalyse? Eftersom hans iscenesættelse af sig selv som idealist/realist siger noget om hans verdensopfattelse? Eksempelvis som ud fra det fine citat du bruger :)

Jeg skal både lave retorisk/argumentarik analyse (engelsk) og diskursanalyse (samfundsfag). Jeg er nervøs for, at det flyder for meget sammen og de så siger, at jeg ikke kan adskille de forskellige fags metoder. Hvordan tydeliggør jeg forskellen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2009 af FredeW (Slettet)

IP er forkortelse for international politik ;-) Men jeg er som sagt enig i, at du godt kan bruge dem i din analyse.

Mit indtryk af diskursanalysebegrebet er, at det til dels overlapper retorikbegrebet, og det betyder, at det kan blive svært at tydeliggøre forskellen. Hvad har du tænkt dig at din delanalyse i engelsk skal handle om?


Svar #8
11. maj 2009 af katrine6710 (Slettet)

Nå da ;)

Ja det er også det der bekymrer mig. Ved at bruge begreber som eksempelvis idealisme/realisme tydeliggør jeg vel forskellen?

Ehm.. Jeg har tænkt mig at den skal handle om hans brug af historiske referencer (evt sammenlignet med tidligere taler af JFK, Martin Luther King, osv) sproglige virkemidler i form af retorik, argumentation og appelformer.

Jeg bliver slagtet. Argh!


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2009 af FredeW (Slettet)

Jeg tror du er inde på noget af det rigtige :-) Diskursteori handler grundlæggende om hvordan man gennem udsagn kan medvirke til at konstruere (en del af) virkeligheden. I dette eksempel amerikansk sikkerhedspolitik. Altså igen: Hvordan positionerer Obama sig (verdensopfattelse osv.) og evt. kunne du forsøge at forudsige noget om hvilke konsekvenser det kan få. Men det sidste kan blive svært, fordi vi dels ikke er ret langt inde i hans præsidentperiode og dels fordi en diskurs ikke kan fastlægges ud fra en enkelt tale (det er såmænd svært nok at fastlægge den amerikanske sikkerhedspolitiske diskurs bare ud fra præsidentens taler).


Svar #10
11. maj 2009 af katrine6710 (Slettet)

Det er jeg glad for at høre :)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Diskursanalyse og psykologiske metoder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.