Kemi

calciumhydroxid-dihydrat

11. maj 2009 af elissa92

Ville blive glad hvis jeg kunne få hjælp :)

Koncentrationen af en calciumhydroxid-opløsning kan bestemmes ved titering med salpetersyre 25,0 mL calciumhydroxid-opløsningen titreres med 17,4 mL 0,015 mol/L salpetersyre.

a) Beregn calciumhydroxid-opløsningens formelle koncentration
n = c . V <=> n(HNO3) . Vop = 0,015mol/L . (0,0174 + 0,025)L ≈ 0,35 mol


Beregn hvor mange gram calciumhydroxid-dihydrat, der skal afvejes for at fremstille 5,00 L af den ovennævnte calciumhydroxid-opløsning


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2009 af Phienix (Slettet)

25,0 mL Ca(OH)2-opløsning blev titreret med 17,4 mL 0,015 M HNO3.

Nu er der ikke givet noget reaktionsskema, men jeg vil skyde på, at der skal bruges 2 HNO3 per Ca(OH)2, hvoraf den stærke base 'neutraliseres' af titreringen af den stærke syre. Det svarer til, at n(Ca(OH)2) = 0,5*n(HNO3).

n(HNO3) = c(HNO3) * V(HNO3_tilført) = 0,015 M * 0,0174 L = 0,000261 mol

n(Ca(OH)2) = 0,5*n(HNO3) = 0,0001305 mol = 13,05 * 10-5 mol

Da du ved, hvor stor stofmængden var i den givne 25 mL opløsning, kan du beregne dens formelle koncentration

c(Ca(OH)2) = n(Ca(OH)2) / V(Ca(OH)2) = 13,05*10-5mol / 0,025 L = 0,00522 M = 5,22 * 10-3M

opgave b

Du har en ønsket koncentration på 5,22 * 10-3M, i et volumen af 5,00 L. Heraf kan du beregne stofmængden af calciumhydroxid, der skal bruges, for at opnå koncentrationen.

c = n / V   <=>  n = 5,22 * 10-3M * 5,00 L

Når du kender den krævede stofmængde, kan du bestemme den molare masse a f calciumhydroxid-dihydrat, og bestemme mængden tilhørende stofmængden ved

m = M * n | [m] = g   og [M] = g/mol


Skriv et svar til: calciumhydroxid-dihydrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.