Matematik

Reducer brøk osv

15. maj 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Hej.

jeg håber der en en, der vil være så venlig og hjælpe mig med disse tre opgaver og forklare mig, hvordan man kommer til løsningen

a)

Isoler x

1/x+1/y=10

b)

Forkort følgende brøk

n= (x2 +2xy+y2)(x2-2xy+y2) / (x2-y2)2

c)

Om tallene a og b oplyses, at

7a-2b / 5a +4b = 2/15

find a/b

på forhånd tak

Sophie.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2009 af mathon

a)

1/x + 1/y = 10                multiplicer med xy på begge sider

y + x = 10xy                  subtraher x på begge sider

y = 10xy - x                  sæt x uden for en parentes på højre side

y = (10y-1)x                  divider med (10y-1) på begge sider

y/(10y-1) = x


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

eller træk 1/y fra på begge sider og tag den reciprokke værdi på begge sider, så

x = (10-1/y)^ -1


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2009 af keg (Slettet)

ad b:

Tæller omskrives til kvadratet på 2-leddet størrelser og nævner omskrives til to tals sum gange de samme to tals differens (facit=1)


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2009 af keg (Slettet)

Husk at lære jeres kvadratsætninger, så kan det ikke gå helt galt

(a+b)2= a2+b2 +2ab

(a-b)2=a2+b2 - 2ab

a2 - b2 = (a+b)*(a-b)

den sidste er med vilje fed, da den ofte ligger lidt fjernt.

Disse tre ligninger er det en god ide at lære udenad, så man kan dem både forfra og bagfra og i alle afskygninger


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2009 af keg (Slettet)

ad c:

gang over kors!

og saml a på den ene side og b på den anden side af lighedstegnet


Svar #6
15. maj 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Mange tak or hjælpen allesammen, er jeg virkelig taknemmelig for. Jeg har endda løst de andre opgaver rigtigt.

Men ad c, har jeg stadig problemer med. Forstår desværre ikke, hvordan den løses ?

Men tak alligevel,

sophie


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2009 af keg (Slettet)

Hej igen,

ja dette med at gange over kors kan godt være et levn fra tidligere tiders mat.undervisning,

men det betyder aktuelt, at du skal sige: 2*(5a +4b) =15*(7a-2b)

og derefter samle a på venstre- og b på h.side af lighedstegn, så vil du få hvormange a der svarer til b

 og så kan du danne forholdet a/b


Svar #8
15. maj 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Ja for mig er det lidt svært. At reducere er ikke lige min ret, men jeg har da lært noget i dag, og de der kvadratsætninger er faktisk gode at huske som du også sagde.

Men tak for hjælpen :)

Jeg får ad. c  til at være 105a/-38b


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

7a-2b / 5a +4b = 2/15

2*(5a +4b) =15*(7a-2b)

10a+8b=105a-30b

38b=95a

a/b=38/95

a/b=2/5


Skriv et svar til: Reducer brøk osv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.